Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

KUNSTGRAS REFERENDUM

Column 30 keer gelezen

Als mijn vrouw zegt, dat we vegetarisch eten, pik ik dat als belijdend carnivoor niet. Ook het verwijt, dat ik met stofzuigen plinten vergeet, lap ik aan mijn laars. Zo zijn we niet getrouwd. Heb plots een grote bek. Terecht, want wat mijn vrouw wil gaat van nu af aan eerst langs het referendum, volksraadpleging. En u voelt, het volk thuis, dat ben ik.

Referendum, waarom niet? Alles is tegenwoordig referendum-proof. Vraag je in een restaurant extra mayonaise, helpt de dienstdoende personeelschef je even uit de droom: "Gaat niet zomaar, meneer. Dat vraagt om een klantenraadpleging!"

Referendum, het slechtste middel, dat je kunt gebruiken. Klopt niets van. Voorbeeldje. Op 1 januari had het associatieverdrag met Oekraïne in werking moeten treden. Tegenstanders staken daar een stokje voor. Besluit moest eerst aan de Nederlandse burger worden voorgelegd.

B-klucht. Driekwart van de burgers had geen flauwe notie wat dat associatieverdrag inhield. Het interesseerde ze niets. Kiesdrempel toch nipt gehaald. Nodig 30%. Opkomst 32,2%. Wat vinden we na deze rekensom onder de streep? Dat 67,8 % (…) van de kiesgerechtigden het allemaal worst zal wezen, maar dit referendum tóch geldt.

Brexit, zelfde narigheid. Doorsnee Brit overzag totaal niet, hoe desastreus een uittreden zou uitpakken. Gevolg, massale spijt en een hardop geuite getuigenis: "Als ik dat had geweten, dan…..!" Referendum, staatsrechtelijk misbaksel. Máár, het bestaat. Dus gaan we daar mooi gebruik van maken. Landelijk nodig 300.000 handtekeningen. Leidschendam-Voorburg heeft omgerekend aan 3000 genoeg. We gaan massaal aan het referendummen. Nieuw werkwoord, doet u mee?

Kunstgrasvelden zouden gevaarlijk kunnen zijn. SEV en RKAVV hebben die. Zit een alarmerend goedje in, waarbij zelfs de term leukemie valt. RIVM voerde een ongekend beroerde test uit. ("Wel douchen na het sporten") Dat rammelde als een skelet in de dakgoot. Gaat uw telg dat opstuivende gif via een wondje binnen krijgen? Daarbij spelen de kleinsten met alles en steken ze zomaar iets in hun mond. Gaan we over twintig jaar ontdekken, dat het rubbergranulaat , fatale gevolgen heeft voor het welzijn van de huidige spelers? Herinner u asbest en vraag in Dordrecht eens naar de Teflonfabriek. Dan wordt mijn punt snel duidelijk. Referendum dus onder leden en betrokkenen.

Bonje over een extra oeververbinding om het (toekomstige) verkeer te behappen. Zeker als 'Mall of the Netherlands' open gaat. Die walgelijke grootheidswaanzin naam is al een volksraadpleging waard. Naam uit de koker van megalomane managers, die frequenteren in het vastgoed. Ik hoor het Truus al zeggen: "Zo terug. Even naar Mall of the Netherlands". Getsie! Dus referendum oeververbinding en dan nemen we meteen die bespottelijke naam mee. Maar snappen we het? Die oeververbinding kent vele visies. Moet je verstand van hebben. Over die naam kunnen we wel referendummen. Die is zo bezopen, dat de volksraadpleging eigenlijk moet gaan over het al dan niet in een inrichting plaatsen van de bedenker. Mogelijk een referendum over een alcoholslot op zijn of haar brein?

Referendum. Trendy en nutteloos. Bovenal dom.

Referen-dom!

Uit de krant