Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

FRISSE VERSIE

  •   keer gelezen   Column

Verbazingwekkende reportage gelezen over lichamelijke ingrepen. Chirurg had het zelfs over de menukaart van haar kliniek. Krijg dan iets stouts over me en hoor mezelf quasi ernstig tegen de dienstdoende zuig –en oppomp arts sneren: "Geef mij maar een driegangen menu".

Waarom smijt je met sloten geld? Om er kunstmatig bij te horen? Waanzin in het kwadraat. Uitzonderingen zijn er. Reconstructies na ongeluk, brand of wanneer er iets bij de groei mis is gegaan tijdens de zwangerschap. Begrijpelijk.

Maar om je te laten inspuiten of bijsnijden en daarmee je ware leeftijd proberen te verhullen is in mijn optiek, gekkenwerk. Laat de natuur gewoon zijn werk doen. Wat is daar op tegen? Mooi grijs of getekende rimpels als eerbare afspiegeling van een getrotseerd leven. Hoe mooi kan dat niet zijn.

Dat verbergen van de biologische leeftijd heeft ook iets koddigs. Het hoort gewoon niet bij die levensfase. Onnatuurlijk en eigenlijk maak je jezelf met zo`n kunstmatige kop volkomen belachelijk. De hersenen bevinden zich op de exacte leeftijd van pakweg 56 jaar, de gekunstelde mombakkes lijkt op iemand van 23. Niet quasi in de mode, maar Quasimodo.

Natuurlijk, allemaal zelfbedrog. Bij een leeftijd hoort een uiterlijk. Die lopen parallel. Kan nog ietsje begrijpen van pubers, die willen lijken op hun idool. Bij pubers zijn hersenen en denkvermogen nog niet volgroeid. Dan opteer je voor het (eigenlijk) onmogelijke en laat je je reet oppompen tot de proporties van de door jou aanbeden ster, die geen kont heeft, maar een biologische laadbak.

Snap niets van volwassenen die gezond zijn, er normaal uitzien, maar die toch iets potsierlijks wensen. Zo weet de chirurg bloedserieus, dat mannen vragen om de neus van George Clooney. Hoe dwaas moet je dan wel niet zijn? Als ik die arts was zou ik het wel weten en met een overdosis sarcasme zuigen: "What else?"

Ook geinig, dat chirurg Felicia Smits refereert aan het feit, dat vrouwen vragen om de open ogen van Doutzen Kroes. Geloof je toch niet. Doutzen is totale perfectie. Vandaar haar carrière. Dat gaat Mien uit Blaricum echt niet halen met haar gereconstrueerde oogjes, opgepompte borsten, afgezogen dijen en oorlelreconstructie. Mien blijft Mien, al sleutel je voor een ton.

Leuk zijn vijftigers, die (let op) een frisse versie van zichzelf wensen. Lees dat nogmaals. Frisse versie van jezelf. Bij fris denk ik aan een verkoelend briesje, sprankelend colaatje of airco. Denk nou niet speciaal aan een opgekalefaterde occasion, waarbij alle onderdelen vervangen zijn door kunststof segmenten en overige plastieke componenten. Truus als Fristi!

Ook vrouwen met van die opgespoten lippen. Eng, eigenlijk. Willen zwoel en verleidelijk ogen. Of je een zakje smurfensnot moet zoenen. Die lippen 'doen' het ook niet meer. Gaan soms niet eens meer dicht. Staren ze je als een herkauwende koe aan. Van die Marktplaatsdames. Staan tweedehands te koop. Niemand biedt.

Maar goed, ieder voor zich. Leven en laten leven. Wel even aan een oud gezegde herinneren. Weet u nog? Wat?

Dat ware schoonheid van binnen zit!

Meer berichten