Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

ERGERNIS

  •   keer gelezen   Column

Ben niet debiel. Integendeel. Koketteer niet met vroeger. Beide benen op de grond. Snap, wat er te nu koop is. Dus, dat is het niet. Erger me kapot aan een deel van de huidige jeugd inclusief hun ouders. Het moreel besef is verdampt. Wat ik nu zie en hoor lijkt het failliet van ons geestelijk kapitaal. Agenten worden belaagd en 'gewoon' in elkaar geschopt. Hulpvaardig ambulancepersoneel wordt bekogeld. Huisarts wordt ter verantwoording geroepen met een claim aan zijn broek. Leraren worden fysiek bedreigd. Daarbij staan ze via de mobiel van leerlingen ook nog eens te kijk.

We leven niet meer in een autoritaire maatschappij. Een samenleving waarin agent, huisarts èn leerkracht onaantastbare gezagsdragers waren. Notabelen, die geen tegenspraak duldden. Hun wil was wet. Rebelleren behoorde niet tot onze woordenschat. De gapende kloof tussen autoritair gezag en doorsnee burger is geslecht. In onze maatschappij heeft een herschikking plaatsgevonden. Niets is meer bij het oude. Dat is goed en toe te juichen. Onaantastbare autoriteiten nijgen vaak naar onaanvaardbare streken. Naar een verhouding, die onverteerbaar scheef lag.

Deze nieuwe maatschappelijke verhouding staat nu volledig uit het lood. Daar, waar sociale relaties een menswaardiger balans vonden, speelt zich nu een nieuwe revolutie af. Sluipend vermengt dit zware gif zich met wat wij eerst nog als aanvaardbare nieuwe verhoudingen beschouwden.

De agressieve toon en attitude tegenover gezagsdragers is van stuitend laag niveau. Als er al sprake is van niveau. Leerkrachten zijn het volgende slachtoffer. Nadat de overheid, middels alle (!) partijen, het onderwijs de afgelopen decennia naar de knoppen hielp, speelt zich nu een revolte af via de leerlingen.

Met mobieltje filmen ze stiekem hun leerkracht. Met die heimelijke opname gaan ze aan de slag om zodoende hun leerkracht voor gek te zetten. Het is, zoals een leerkracht letterlijk zegt: "Je durft eigenlijk niet je rug naar de klas te keren!"

Stout zijn is van alle dag. Geintjes, vroeger hadden we stinkbommetjes, zijn van alle generaties. Het verschil met vroeger is echter, dat wij vanuit een solide opvoedkundige basis gezag erkenden. Voetballen waar het niet mocht en dan hard wegrennen als een agent in het vizier kwam. Geen scheldpartij of opgestoken middelvinger, wegwezen.

Wéér zijn amateuristische politici en softe quasi deskundigen van mening, dat "dit nu eenmaal bij deze tijd hoort". Volslagen onzin en een redenatie van dolende theoretische boekgeleerden. Oud gezag kan niet meer! Maar, wat zich nu afspeelt is in gewoon Nederlands, losgeslagen onfatsoen. Heeft totaal niets met "ach, deze tijd" en "moet kunnen" te maken.

Onopgevoede, moraal misdeelde kinderen, die van huis uit geen, of weinig, bagage meekrijgen. Basisvormen van enige beschaafdheid worden ontbeerd. Schofterig gedrag is nimmer goed te praten. Het is een gebrek aan sociale vaardigheden door een te kort aan opvoeding en gezond gezag. Lees, bindende regels.

Daar zit de crux! Niks zalvende woorden. Gewoon onbeschoft en ongemanierd. Wat wij dan wel leerden op school? Dit! De appel valt niet ver van de boom.

Ook deze klassieker: Zoals de ouden zongen, piepen de jongen.

Meer berichten