Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

BOERKA

  •   keer gelezen   Column

In Kuala Lumpur, Maleisië, stonden we in een lift van ons hotel. Vlak voordat de deuren sloten kwamen er 5 dames binnen in zwarte boerka`s. Voor 100% bedekt. Zeg u, er viel een onbestemde stilte.

Niets tegen uiterlijk vertoon van geloof. Mijn motto: leven en laten leven. Toch zeg ik u, dat er in die lift een sfeer van onalledaags hing. Het voelt bizar als je met vijf totaal bedekte dames opgepakt in een ruimte van pakweg 3 bij 3 meter staat. Geen angst, wel een sinister zwijgen.

Afgelopen week waren we in Londen. Daar stikt het van dames in boerka. Tientallen gezien. Toch anders dan in een benauwde lift. Boerka`s, wen er maar aan. Alhoewel?

Laten we niet hysterisch doen. Zie ze in ons dorp zelden tot nooit. Eigenlijk doet dat niets ter zake. Er is een verbod voor bepaalde openbare plekken. En dat gaat natuurlijk weer op z`n Hollands. Halfslachtig, besluiteloos en vooral slap, slap, slap.

Hollandser bestaat niet. Wettelijk verbod, dús zeggen vele burgemeesters dan publiekelijk, dat het geen prioriteit kent. Dat eigenwijze kreng Halsema voorop. Die komt voort uit het parlement, waar ze uiteraard betrokken was bij het democratische proces van het ontwikkelen van wetten. En nu zegt ze als burgemeester van Amsterdam, dat ze zich er niet aan houdt. Daarbij, wat betekent wet-houder?

Ons land heeft al decennia zoveel ingeleverd aan gezag en autoriteit. Middelvinger naar politie, spugen in het gezicht van dienders, inrijden op politie bij een stopteken. Dagelijkse kost. Nu gaan gezagsdragers als burgemeesters ons melden, dat ze zich niets aantrekken van de hen opgedragen wet. Hoe denkt u dat zoiets valt bij Jantje Modaal als hij een boete krijgt omdat hij 5 km te hard reed? Anarchie voor beginners.

Los daarvan is het daadwerkelijk zien van een gezicht, de uitdrukking en de emoties een basisvoorwaarde om met elkaar om te gaan, te leven. Aan de uitdrukking op een gezicht lees je van alles af. Een fundament van solide samenleven.

Bivakmutsen, integraalhelmen mogen ook niet meer. Maar het zou ons landje niet zijn als er dan niets bespottelijks volgt. Zo mogen lassers op hun werk wel een beschermde kap op en (zit u?) mogen we met carnaval gewoon een masker dragen. Te gek! Bedankt, overheid, dank, dank!

Blijft mijn heikele vraag, waar ik niet van kan slapen. Hoe zit het met de clowns? Mag dat nog? "Alles is voor Bassie", zingt dat vervelende dikke ventje al jaren. Klopt, de bekeuring dus ook. Allemaal zo lachwekkend. En de controle?

Die is Nederlandser dan Nederlands. In openbaar vervoer? Chauffeur kán wat zeggen, hoeft niet. Kán politie bellen, hoeft niet. Politie mag niet komen van burgemeesters, dus? Dus, niets. Wij mogen ook iemand aanspreken. Ziet u dat voor u?

Wij mogen volgens artikel 53 ook een boerkadrager aanhouden. Dat heet een burgerarrest. "Handen omhoog, boerkavrouwtje!" Bureaukletskoek, ambtenarengewauwel. Het is voor mij allemaal wel zo duidelijk met die halfzachte boerkawetgevers.

Juist zíj lijden gezichtsverlies.

Meer berichten