Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

TRAGISCHE MISKLEUN

Columns 520 keer gelezen

Groot onderzoek wees uit, dat driekwart (75%) van de basisschoolleraren vindt, dat in hun groep kinderen zitten die veel (..) beter af zouden zijn bij Speciaal Onderwijs. Driekwart!

Hoef mijn gelijk niet te halen, krijg het in de schoot geworpen. Schreef furieuze stukken over het tragische idee om kinderen met een beperking op een reguliere basisschool te plaatsen. Las op internet: 'Ronald Lamping discrimineert gehandicapte kinderen!'

Gepokt en gemazeld zag ik het schandalige fiasco aankomen. Leerkrachten hebben hun handen volledig vol aan een 'gewone' groep. Verzuim onder leerkrachten is groot. Plaats daar dan maar eens kinderen met een complexe beperking tussen.

Kinderen met leerproblemen en cognitieve achterstanden. Met gedragsstoornissen, fysieke -en psychiatrische problemen. De leerkracht verzuipt. Onrust gaat ten koste van zowel de groep als de leerlingen met hun beperking. Deze laatste groep ontvangt niet de aandacht en expertise, waar ze wettelijk recht op hebben en die Speciaal Onderwijs hen wél kan bieden.

Politieke partijen hebben het totáál verziekt. Veel scholen voor Speciaal Onderwijs sloten door bezuinigingen hun deuren. Essentiële deskundigheid ging verloren. Basisscholen konden slechts hulp vragen aan de nog wél draaiende scholen voor Speciaal Onderwijs. Spatje op een enorme gloeiende plaat, zoals nu ontegenzeggelijk blijkt!

Natuurlijk willen ouders met een zorgkind, dat hun telg op een gewone basisschool geplaatst wordt. Menselijke reflex. Niet fijn om te erkennen dat je kind niet meekomt. De optisch gelijke kansen die de politiek bood, zijn echter vals, ondeskundig en bovenal heel slecht voor dat zorgkind. Politieke partijen moeten zich de ogen uit hun kop schamen. Hoewel, blind waren ze al. Natuurlijk neemt niemand de verantwoordelijkheid. Zo werkt dat niet bij politici. Zetbaasjes, die hun tijd uitzitten en nooit over hun eigen ambtstermijn heen kijken. Na mij de zondvloed, zoiets.

Ondertussen zijn kinderen met een beperking, hun ouders, leerkrachten en de groep, de dupe. Kinderen krijgen niet aangeboden, wat ze zo dringend nodig hebben. Het 'speciale' kind komt te kort en door de druk op de leerkracht óók het reguliere kind. Afname van scholen voor Speciaal Onderwijs kent slechts verliezers. Een grof schandaal.

Scholen zullen de ontreddering nooit toegeven. Angst voor leerlingenverlies. Vandaar, dat ze wél huilen om een hoger salaris en dat ze hun kop houden over het enorme misbaksel, dat passend onderwijs heet. Een rampzalig systeem, dat ten koste kan gaan van veel kinderen waar ze verantwoordelijkheid voor dragen.

Salaris mag hoger. Meer centjes tackelt het probleem echter niet. Zeker niet als binnenkort duizenden ervaren docenten met pensioen gaan. De druk op leerkrachten wordt dan nog groter, al verdien je duizend euro per week meer.

Politici en leerkrachten draaien om de hete brij heen. Laffe politici, omdat ze nooit toegeven, dat ze een dramatisch besluit namen. Leerkrachten niet, omdat ze de eigen toko niet willen bevuilen en omdat ze te laf of incapabel zijn om van zich af te bijten met een dichtgetimmerd verhaal vol steekhoudende tegenargumenten. Blèr dus om meer salaris. Negeer vooral het gedrocht passend onderwijs.

En klap vooral niet uit de school!

Uit de krant

Uit de krant