Schrijven geeft Janine Brandsen rust (foto: pr).
Schrijven geeft Janine Brandsen rust (foto: pr).
lokale schrijvers

Janine Brandsen is historica die schrijft

Cultuur 305 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Janine Brandsen heeft geschiedenis gestudeerd met Nederlands als bijvak. En dat was niet toevallig. Janine heeft zover zij zich kan herinneren altijd geschreven. In dagboeken, op losse velletjes en als familie haar vroeg om iets te schrijven, gedichten of kleine verhaaltjes. Ze was niet zo zeer met taal bezig alswel met het vertellen van verhalen. Schrijven geeft haar rust. Op de HAVO scoorde ze een 9 voor haar opstel. 

Door Peter den Hollander

Het was in 2018 dat zij iemand hoorde zeggen zich voor te ging nemen in dat jaar meer te gaan schrijven. Janine dacht, dat ga ik ook doen, zonder dat ze enig idee had waarover ze ging schrijven. Meer schrijven werd het voornemen voor dat jaar. Dus ze schreef over de dingen die ze zag, over de dingen die ze beleefde. Het waren korte verhaaltjes, gewoon om de pen op het papier te hebben, gewoon om bezig te zijn met dat waar ze goed in was schrijven.

Voor haar studie Geschiedenis moest ze de het boek In de Naam van de Roos van Umberto Eco bestuderen. Ze raakte in de ban van de Roos. Het verhaal speelt zich af in de 14e eeuw. De rol van de vrouwen in die tijd, bleef in haar gedachten rondzingen. Ze pakte als thema voor haar studie de vrouw in de middeleeuwen. Uit de geschiedenisverhalen komt de vrouw als onderdanig over, alsof zij altijd dat deed wat de man van haar vroeg. En er was ook de dwang die vanuit de kerk op de vrouw werd gelegd. Janine kon zich niet voorstellen, dat alle vrouwen gedwee de regels die door haar man en de kerk werden opgelegd volgden. Net als in deze tijd moesten er ook vrouwen zijn geweest die voor hun rechten opkwamen. Er zijn echter geen verslagen van, geen dagboeken of ander bewijsmateriaal waarin de feministische vrouw uit die tijd spreekt.

In Janines hoofd begonnen langzaamaan drie personages met haar te praten. Ze kwam in gesprek met ze, discussieerde met ze en wederzijdse vragen werden beantwoord. Janine had een onderwerp om volop over in de pen te klimmen. Ze besloot te gaan schrijven over de vrouwen die zich in haar gedachten hadden genesteld . Het werd geen chronologisch proces. Janine schreef scenes zoals die in haar opkwamen. In eerste instantie ook helemaal niet met de bedoeling te gaan publiceren. Gedurende de daarop volgende jaren groeide het verhaal, reorganiseerde ze de scenes tot het een boek werd. Ze bezocht een schrijversweek en de verhalen werden steeds meer een eenheid.

Toen zij op aanraadde van de workshopsleidster een deel van het boek naar uitgeverij Godijn stuurde, was deze enthousiast. En op 24 april was de presentatie. Van de drie vrouwen met wie zij in haar in hoofd in gesprek was, heeft er één de hoofdrol gekregen. Voor de andere twee vrouwen volgen nieuwe boeken. De titel van het boek is ‘Val uit de tijd’ en wordt uitgegeven bij Godijn publishing en is bij alle boekhandels verkrijgbaar.

Uit de krant

Uit de krant