'De verleiding' van Ellen van Toor, gemengde techniek, 2017, in de Kunstuitleen aan de Herenstraat 93 te Voorburg (foto: Lisette Krul).
'De verleiding' van Ellen van Toor, gemengde techniek, 2017, in de Kunstuitleen aan de Herenstraat 93 te Voorburg (foto: Lisette Krul).
kunst in leidschendam-voorburg

Vissen en vogel

Cultuur 799 keer gelezen

Voorburg - De doorzichtige fles met twee vissen en een bootje staat op een tafel met kromme poten. Hij lijkt wel te dansen. Daaromheen zweeft er van alles. Vissen, dobbers, roeispanen, een bootje. Vislijnen met gekleurde bolletjes en vishaakjes verbinden het geheel als een vrolijke slinger.

Door Anne Marie Boorsma

Het is een feestelijk gezicht, al die kleurige vormen op die witte achtergrond met zachtblauwe vlekjes. Ze hebben stippen, ruitpatronen en gezellige strepen. De vissen met oogjes boven op de kopjes hebben opvallende kieuwen (of zijn het vleugeltjes?). Hun bloempatroonbuikjes zijn gemaakt van stukjes behangpapier. 

De vormen zijn plat. Ze doen aan kinderspeelgoed denken. Hoe lichtvoetig de sfeer ook is, in de fles is het niet zo prettig. De ene vis zwemt naar links, de andere naar rechts. Het is er nogal krapjes. Een visdraad is door de flessenhals gekropen. Dit kan gevaar opleveren. Nu is er een opening. De kurk zweeft boven de fles. Maar ja, kan je daar als vis doorheen? Trouwens, daarbuiten is het ook niet ongevaarlijk. 

De titel van dit kunstwerk is “De verleiding”. Verleidelijk is het werk zeker. Maar misschien bedoelt kunstenares Ellen van Toor er nog iets mee. Zo kan het voor de twee visjes verleidelijk zijn om uit de fles te springen. Tegelijkertijd kan het net zo goed verleidelijk zijn om lekker binnen te blijven. Gevaar of geen gevaar. 

Linksboven is een vogeltje geschilderd. Hij heeft echte veertjes en zit niet vast aan een lijntje. Hij is helemaal vrij. Je vraagt je af of de visjes in staat zullen zijn om hun vleugelkieuwtjes ooit nog eens uit te klappen om net zo vrij te zijn als dit leuke vogeltje. 

Ellen van Toor studeerde in 1981 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Ze is in 1958 geboren in Vlaardingen en woonde in haar jeugdjaren aan de Maasboulevard. Het zeeleven, zowel boven water als onder water, is haar altijd blijven inspireren. Dat zie je aan haar schilderijen, maar ook aan de assemblages die ze maakt van gevonden voorwerpen. 

Haar speelse werk doet me denken aan de surrealistische kunst van Yves Tanguy en Joan Miró. Maar ook aan de vrolijke schilderijen van Paul Klee. Ooit gaf hij een mooie definitie van tekenen: “tekenen is de lijn uit wandelen nemen”. Er zit iets heerlijk lichtvoetigs in zo’n uitspraak. 

Het kunstwerk van Ellen van Toor bevindt zich in de collectie van de Kunstuitleen Voorburg. De organisatie heeft veel hedendaagse kunst in bezit. Voor € 14,25 per maand mag je een kunstwerk lenen en je kan het zo vaak ruilen als je wilt. Ben je in de tussentijd echt gehecht geraakt aan je kunstwerk, dan kan je het altijd nog kopen. 

Voor reacties en informatie over cursussen kunstgeschiedenis: www.annemarieboorsma.nl.

Uit de krant