Muurschilderingen van Damir Segon en anderen in de fietstunnel aan het einde van de Spinozalaan (foto: Marian Kokshoorn).
Muurschilderingen van Damir Segon en anderen in de fietstunnel aan het einde van de Spinozalaan (foto: Marian Kokshoorn).
kunst in leidschendam-voorburg

Tunnel Pop Art nabij Spinozalaan

Cultuur 1.323 keer gelezen

Voorburg - Het kan je niet ontgaan als je komt aanrijden. “ART” staat er op de fietstunnel. Drie enorme hoofdletters in heldere kleuren die je toeschreeuwen: “let op, dit is kunst”. Het is maar dat we het weten! 

Door Anne Marie Boorsma

Het zijn stevige blokletters. Ik zie strakke vormen en zwarte contouren. Ze hebben ook schaduwen. Die zijn bruin met zwarte stippen. De letters hebben verschillende kleuren. Ze zijn vrolijk versierd met puntjes, houtnerfpatronen en cirkelvormen. Maar er zijn meer verrassingen. In de letters zijn vissen en een gestileerd oog verwerkt. Natuurlijk een symbool voor het kijken. Nogal essentieel als je een tunnel vol kunst doorkruist. De oog-vorm loopt overigens door in de achtergrond. Er zijn bergen, grasland, wolken, een zon en een regenboog. Het zijn allemaal kleurige vlakken met donkere omlijningen en stippen. 

Er is nog veel meer te zien. Een vrouw met stippenjurk die een accordeon bespeelt. Er komt echte muziek uit, want de noten golven langs haar hoofd met de regenboog mee. Ook is er een hand met spuitbus: het penseel van de Street Art-kunstenaar. Boven het hoofd van een angstig kijkend meisje met een telefoonhoorn in de hand zweeft een tekstballonnetje met drie puntjes. Kijk ook even naar boven. Daar komen twee mooi gemanicuurde vrouwenhanden bij elkaar. Eén daarvan houdt een penseel vast waar de verf van afspat. Je ziet een zee en onrustig golvende letters die een kunstenaarsnaam vormen: ‘Lichtenstein’. Het penseel dat de letters schildert is ook afgebeeld.

Deze tunnelschilderingen zijn een ode aan de Amerikaanse Pop Art-kunstenaar Roy Lichtenstein. Vanaf 1961 liet hij zich inspireren door striptekeningen. Zijn stippen zijn de rasterpunten die je op krantenfoto’s en goedkope strips ziet. Hij en andere Popart-kunstenaars, zoals Andy Warhol, waren dol op de vormen, kleuren en thema’s die je tegenkomt in de schappen van de supermarkt. Voor hen was de vormgeving van bijvoorbeeld een pak OMO-wasmiddel kunst. Net zoals de Mona Lisa van Leonardo da Vinci dat is. De massacultuur was het grote voorbeeld voor elke Pop Art kunstenaar.

De kunstenaar van deze muurschilderingen is Damir Segon. Samen met jongeren uit het Bezuidenhout en Leidschendam-Voorburg heeft hij de ontwerpen uitgevoerd. Segon heeft zijn grote voorgangers goed bestudeerd. Ook hij lijkt de vraag te stellen: wat is kunst eigenlijk. Is iets kunst als er kunst (ART) opstaat, bijvoorbeeld. De schilderingen gaan ook over het maken van kunst, zie de spuitbus, de penselen, de muzieknoten en de woorden. Maar ook over het plezier dat het oplevert. Want dat is echt helemaal super. Dat is “WOW!”. (het woord dat staat op het plafond). 

Voor reacties en informatie over (online) cursussen kunstgeschiedenis over beeldhouwkunst: www.annemarieboorsma.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant