‘Mù’ (2002) van Ming Hou Chen, Herenstraat 44, ArtiBrak, Voorburg (foto: Marian Kokshoorn).
‘Mù’ (2002) van Ming Hou Chen, Herenstraat 44, ArtiBrak, Voorburg (foto: Marian Kokshoorn).
KUNST IN LEIDSCHENDAM-VOORBURG

Het oog van de glaskunstenaar

Cultuur 1.222 keer gelezen

Voorburg - De vorm is eenvoudig. Op een rechthoekig blok graniet staan twee smalle platen van roestvrij staal die als een vatting van een kostbaar sieraad een glanzende glazen bol omklemmen, waarin de omringende wereld weerspiegelt wordt. Glashelder, maar vervormd en op zijn kop. 

Door Anne Marie Boorsma

Glaskunstenaar Ming Hou Chen is de maker van dit beeld. In 2002 kreeg hij hiervoor de opdracht van de Voorburgse kunstenaarsvereniging BRAK (de voorloper van ArtiBrak) in het kader van haar 25-jarig bestaan. De titel is zeer toepasselijk: ‘Mù’ en dat is Chinees voor ‘oog’. De bol heeft de vorm en de functie van een menselijk oog: het orgaan dat licht en lichtsignalen via de hersenen omvormt tot beelden.
De combinatie wereld, oog en weerspiegeling is een geliefd thema in de beeldende kunsten. Jan van Eijck schildert in 1434: ‘Giovanni Arnolfini en zijn vrouw’. Op de achtergrond is een bolle spiegel waarin de achterkant van het echtpaar plus twee figuren worden weerspiegeld. Eén daarvan, zo wordt beweerd, is de kunstenaar zelf. In het Eschermuseum in Den Haag is een prent van M.C. Escher: ‘Hand met spiegelende bol’, uit 1935. In het midden zien we het vervormde spiegelbeeld van de kunstenaar in zijn kamer met stoelen en boekenkast en de afbeelding van de hand die de bol vasthoudt. Het is een typische Escher. Een optisch beeldgrapje waanzinnig knap in beeld gebracht.

De Britse kunstenaar Anish Kapoor maakte in Chicago het beeld: ‘Cloud Gate’ in 2006. Een enorm object van glanzend roestvrijstaal dat de vorm heeft van vloeibaar kwik. In de volksmond wordt het ‘The Bean’ genoemd. Op het staal zie je de skyline van Chicago vervormt en gedraaid weerspiegelt. Het doet me denken aan het onlangs geopende Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam met zijn reflecterende glazen gevel. Hierin kan je de weerspiegeling zien van het groen en de gebouwen rond het museumpark. 

Terug naar de maker van ‘Mù’. Ming Hou Chen is geboren in Den Haag in 1947. Hij doorliep de Leidse instrumentmakers School, waar hij de technieken leerde van het glasblazen en glas bewerken. Als glaskunstenaar speelt hij met spiegeleffecten, lichten en vrije vormen. Hij werkt abstract en gebruikt eenvoudige basisvormen als bol, kubus en cilinder. Net als de constructivisten. Hij is vooral geïnteresseerd in het laten zien van optische verdraaiingen van de werkelijkheid. Het glas moet dan volledig zuiver zijn, want elk krasje is zichtbaar. Het slijpen en polijsten is dan ook een zeer arbeidsintensieve klus. Naast glasobjecten maakt hij relatiegeschenken en onderscheidingen. De kunstenaar exposeert regelmatig in binnen-en buitenland. Zijn ‘Mù’ is een ode aan het kunstkijken. Kunst is niet echt, maar wel een weerspiegeling van de wereld om ons heen, en die in onszelf!

Reacties en info over cursussen kunstgeschiedenis en lezingen op www.annemarieboorsma.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant