Kubussen in hekwerk, anoniem, Vlietweg / hoek Noordelijke Verbindingsweg, Leidschendam (foto: Marian Kokshoorn).
Kubussen in hekwerk, anoniem, Vlietweg / hoek Noordelijke Verbindingsweg, Leidschendam (foto: Marian Kokshoorn).
KUNST IN LEIDSCHENDAM-VOORBURG

Kubussen in hekwerk

Cultuur 2.013 keer gelezen

Leidschendam - Binnen een raamwerk van stalen buizen is een raster van ruitvormige patronen te zien. Een anonieme kunstenaar besloot de afrastering te verfraaien, waardoor het nog meer kunst werd. 

Door Anne Marie Boorsma 

De onbekende hekwerk-kunstenaar was waarschijnlijk onder de indruk van het ingenieuze metalen vlechtwerk, die repeterende vormen en die zilverachtige tinten. Het hek prikkelde de artiest om er iets aan toe te voegen waarbij deze zich liet leiden door grote namen uit de moderne kunstgeschiedenis. 

Het metalen raster is de ondergrond voor een borduurwerk met wit touw. Dat is op zo’n manier gespannen dat de draden kubussen vormen. Het is tweedimensionaal, maar het lijkt driedimensionaal. Ik denk niet dat deze beoefenaar van de kunsten voor deze verfraaiing vooraf toestemming vroeg aan de eigenaar van het hek. Dus dit is een vorm van wildborduren. Een zusje van wildbreien, graffiti en Street art. 

Het lijkt erop dat de hekwerk-artiest zich liet inspireren door de Amerikaanse kunstenaar Sol LeWitt (1928-2007). LeWitt gebruikte voor zijn kunstwerken eenvoudige geometrische vormen, zoals vierkanten, driehoeken en cirkels. LeWitts kunst wordt gerekend tot de Minimal Art of minimalisme. Het Haagse Kunstmuseum (vroeger Gemeentemuseum) heeft een aantal werken van deze kunstenaar in bezit. Andere kunstenaars die tot de Minimal Art behoren zijn bijvoorbeeld Carl Andre, Dan Flavin en Donald Judd. Een bekende Nederlandse minimalist is Jan Schoonhoven.

De minimalisten maken kunst door minimale ingrepen. Hun werk is abstract, koel, onpersoonlijk en heeft vaak iets fabrieksmatigs. Zij keken weer naar de werken van de Russische constructivisten zoals El Lissitzky, naar Bauhaus-kunstenaars als Josef Albers en naar Stijlkunstenaars als Piet Mondriaan. De Minimal Art was een reactie op de persoonlijke en emotionele kunst van de expressionisten. Nee, ook de hekwerk-verfraaiing is geen uiting van de diepe zielenroerselen van onze anonieme kunstenaar. Het hek-kunstwerk doet me ook iets denken aan het werk van de Nederlandse kunstenaar Jeroen Henneman (1942). Hij maakt een soort ‘staande tekeningen’ van staal die een illusie van ruimte suggereren. En natuurlijk denk ik aan de wereldberoemde anonieme Britse graffitikunstenaar Banksy (ca. 1973). Een verschil met de hekwerk-kunstenaar is dat Banksy vooral een boodschap wil uitdragen. Meestal gaat die over vrijheid, antikapitalisme en pacifisme. Hij weet die thema’s in indrukwekkende en humoristische beelden te vangen.

Street Art, graffiti, wilde breisels en borduursels, het zijn allemaal verrassende kunstvormen die je op onverwachte plekken in de openbare ruimte plotseling kunt tegenkomen. Ze zorgen voor een levendige sfeer in de gemeente.

Voor reacties en informatie over (online) cursussen kunstgeschiedenis over beeldhouwkunst: www.annemarieboorsma.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant