‘Precious Memories’, Karola Pezzaro, 2009. Kindergraven Oosterbegraafplaats, Rodelaan 64 Voorburg (foto: Marian Kokshoorn).
‘Precious Memories’, Karola Pezzaro, 2009. Kindergraven Oosterbegraafplaats, Rodelaan 64 Voorburg (foto: Marian Kokshoorn).
KUNST IN LEIDSCHENDAM-VOORBURG

Voor altijd samen

Cultuur 1.753 keer gelezen

Voorburg - Dit monumentje is van keramiek. Het heeft iets sprookjesachtig. Kijk maar naar dat hemelsblauwe vierkantige torentje met het oosters aandoende puntdakje erop. Op de top een witte vogel. Het heeft ook iets aandoenlijk kinderlijks, alsof een jongetje of meisje spelenderwijs blokken heeft zitten stapelen… 

Door Anne Marie Boorsma 

Het torentje heeft aan elke zijde een boogvormig poortje versierd met kleurige steentjes. Het staat weer boven op een gesloten bloempotvorm met gezellig groen-witte strepen en die staat weer op een kubus versierd met wit-blauw geblokte tegels. De kubus heeft aan weerzijden een rechthoekig wit blok gedecoreerd met bladerranken. Kortom, het is een lichtvoetig aantrekkelijk monumentje dat staat op een beladen plek. Namelijk bij de kindergraven op de begraafplaats aan de Voorburgse Rodelaan. Voorgoed afscheid nemen van een geliefde is onmetelijk zwaar, laat staan als het je kind betreft. Je kind blijft altijd bij je, ook al is het niet meer fysiek aanwezig. Daarom is het belangrijk om een plaats te hebben waar je kunt denken, herinneren en dromen. Een plek waar je kunt rouwen. 

Kunstenares Karola Pezarro liet zich inspireren door de belevingswereld van een kind. Tegelijkertijd hebben de vormen ook een praktisch doel. Het torentje met poortjes kan dienen als een altaar waar je kaarsjes of wierook kan branden. De langwerpige witte blokken kunnen dienen als bankjes. Ook zijn er symbolische verwijzingen. De vogel is sinds de oude Egyptenaren een symbool van de ziel. De witte duif is een christelijk symbool van de Heilige Geest en van vrede. De kronkelende twijgjes staan voor de cirkel van leven en dood en voor kwetsbaarheid. 

Het monument doet exotisch aan. Dat komt ook door het materiaal: keramiek. De tegels en geglazuurde steentjes associëren we met zuidelijke landen. Zo denk ik aan de bouwwerken van de wereldberoemde architect van Barcelona: Antoni Gaudi. Maar ook aan de kleurige architectuur van Oostenrijker Friedensreich Hundertwasser 

Karola Pezarro (Den Haag 1955) doorliep de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Ze werkt niet alleen in keramiek, maar ook in brons en textiel. Ons monument maakte Pezarro in 2009. Maar ze ontwierp vaker kunstwerken voor begraafplaatsen. Op begraafplaats IJsselhof in Gouda staat een werk van haar uit 2000 en in Harderwijk staat op begraafplaats Elzenhof haar gedenkteken voor het ongeboren kind uit 2012. 

Niets of niemand kan verdriet na een groot verlies wegnemen. Maar een bijzondere gedenkplaats kan wel helpen bij het rouwproces. Hopelijk lukt het dan om na verloop van veel tijd de draad van het leven weer een beetje op te pakken.

Voor reacties en informatie over cursussen kunstgeschiedenis: www.annemarieboorsma.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant