‘Het eigen leven zelf te dichten’, Sabine Zwikker, 2006, Van Royenplein Bovenveen, Voorburg.(foto:Marian Kokshoorn).
‘Het eigen leven zelf te dichten’, Sabine Zwikker, 2006, Van Royenplein Bovenveen, Voorburg.(foto:Marian Kokshoorn).
KUNST IN LEIDSCHENDAM-VOORBURG

Zeg het met woorden van staal

Cultuur 1.830 keer gelezen

Voorburg - Dit stalen kunstwerk bestaat uit meerdere delen. Eigenlijk is het hele plein een kunstwerk. De platanen, de heggen, de plantjes, ze doen allemaal mee. Daar komt nog bij dat beeldende kunst hier samengaat met woordkunst. Bovendien word je uitgenodigd je eigen creatieve vermogens aan te spreken. Je zou van een totaalkunstwerk kunnen spreken.

Door Anne Marie Boorsma 

Kunstenares Sabine Zwikker heeft een langwerpige open constructie gemaakt. Tussen de stalen stangen zien we letters verschijnen die woorden vormen. Aan beide zijden staat een zin waar je best even over moet nadenken: ‘Het eigen leven zelf te dichten’. Er zijn ook woorden die uit de drie stalen boomroosters rond de platanen zijn gesneden. Dat maakt nieuwsgierig. Niet alle woorden zijn daar even goed leesbaar. De natuur heeft het zo hier en daar overgenomen. Plantjes en mossen piepen tussen de lettervormen door. Bij een boom zijn de volgende woorden te onderscheiden: ‘leven, vertrouwen, zelf, bron, ontvangen, voelen, innerlijk, zien, eigen, inzicht, kleuren’. Omdat Zwikker het heeft over ‘het eigen leven zelf te dichten’, ga ik meteen aan de slag en fantaseer ik over een innerlijke bron die mij inzicht en zelfvertrouwen geeft. Ongetwijfeld roepen de woorden bij iedereen weer andere gevoelens op. 

Bij het tweede boomrooster zie je woorden als: ‘dans, streling, bloem, lach, melodie, wandeling, zingen, samen, verlangen, warmte, vuur, trilling, wonder, wellust, dans, streling, bloem, hart, lach, melodie’. Woorden die de meeste mensen zullen associëren met liefde en passie. Bij het derde boomrooster zijn woorden uitgesneden als: ‘sneeuw, aarde, stenen, kristallen en nevel’. Hier gaat het minder om privégevoelens en meer over de natuur. Zwikker laat ons lekker fantaseren en denken. 

Er zijn meer beeldend kunstenaars die letters gebruiken in hun werken. Ik denk aan het werk van de Dadaïsten en Surrealisten, maar ook aan Popart kunstenaar Claes Oldenburg. In Cleveland, Ohio staat zijn metershoge ‘Free Stamp’, een stempel met in spiegelbeeld het woord ‘Free’ erop. 

Kunstenares Sabine Zwikker (1968) werkt o.a. als docent Beeldende Vormgeving. Werken van haar staan door heel het land. Geweldig is haar ‘Nu-Klok ‘uit 2002. Een klok, zonder cijfers, maar wel met de letters N U.

Soms zie ik het voor me dat wijkbewoners rond het Van Royenplein op een zomeravond bij elkaar zitten en aangezet door Zwikker’s woorden het (eigen) leven met elkaar doornemen. Dat schijnt volgens psychologen te ontstressen. Heel belangrijk dus.

 Voor reacties en informatie over cursussen kunstgeschiedenis: www.annemarieboorsma.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant