Meisje met vogel en jongen met vis van Marian Gobius in vijver voor ingang Dalton-lyceum Loolaan Voorburg (foto: Marian Kokshoorn).
Meisje met vogel en jongen met vis van Marian Gobius in vijver voor ingang Dalton-lyceum Loolaan Voorburg (foto: Marian Kokshoorn).
KUNST IN LEIDSCHENDAM-VOORBURG

De vrijheid tegemoet

Cultuur 691 keer gelezen

Voorburg - De jongen en het meisje staan op een sokkel in het vijvertje op het plein voor het Dalton-college in Voorburg. Ze zijn ongekleed en opvallend lang en slank. Het beeld drukt één en al jeugd en vitaliteit uit. Maar dat niet alleen. De Voorburgse beeldhouwster Marian Gobius (1910-1994) kreeg het voor elkaar om een aantrekkelijk beeld te maken met meer dan één verhaal.

Door Anne Marie Boorsma

Het stelletje van brons drukt verbondenheid uit. De jongen legt zijn hand op de schouder van het meisje. Zij houdt zijn arm vast. Tegelijkertijd zie je bij zowel jongen als meisje die hang naar zelfstandigheid en avontuur. Er zit beweging in het beeld. Allebei staan ze met één been stevig op de grond en het andere tillen ze een beetje op. Ze willen de wereld ontdekken. Hoewel ze met één arm elkaars nabijheid zoeken, laten ze met de andere iets anders zien. Het meisje zoekt de vrijheid op. In haar uitgestrekte arm houdt ze, heel symbolisch, een vogel vast. Het diertje staat op het punt weg te vliegen. De vrijheid tegemoet. De jongen daarentegen lijkt zojuist in het water een vis te hebben gevangen. Het arme beestje ligt slapjes in zijn hand. Zou de vis voor gevangenschap staan? Dus de tegenhanger van de vogel?

Maar het kunstwerk vertelt meer. We herkennen het meisje aan de figuur met de hoge paardenstaart en de jongen aan het korte koppie. Dat oogt nu nogal ouderwets. Ook jongens dragen paardenstaarten. Tegelijkertijd is ons setje nogal geslachtloos. Ze zijn zo te zien nog in volle ontwikkeling en kunnen ook wat geslacht betreft nog alle kanten op. Hoe toepasselijk dat dit kunstwerk op een schoolplein staat. Scholieren staan hier oog in oog met hun evenbeeld. 

Beeldhouwster Marian Gobius was een Voorburgse én een vrouw van de wereld. Ze groeide op in verschillende landen en volgde anderhalf jaar lessen aan de academie van Zurich. In Parijs ging ze naar de École des Beaux-Arts. Op haar twintigste vertrok ze naar Voorburg, waar ze drie jaar lang les kreeg van de beeldhouwer Toon Dupuis. Daarna volgde ze nog lessen aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. 

Op haar 26ste had ze haar eerste solo-expositie in Kunstzaal Kleykamp in Den Haag. De kunstenares was dol op kinderen. Ze heeft ze veel geportretteerd en gaf ze teken-en boetseerlessen in haar Voorburgse atelier. Zelf bleef ze ongetrouwd en ze had geen kinderen. Zeker voor die tijd was Gobius een geëmancipeerde vrouw die koos voor een vrij leven in de kunsten. 

Voor reacties en informatie over cursussen kunstgeschiedenis: www.annemarieboorsma.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant