Jong Forum Foriani is het jeugdorkest van Forum Hadriani voor de jongste muzikanten tot 16 jaar.
Jong Forum Foriani is het jeugdorkest van Forum Hadriani voor de jongste muzikanten tot 16 jaar.

Samen muziek maken bij 125-jarige vereniging Forum Hadriani

Cultuur 804 keer gelezen

Voorburg - Muziekvereniging Forum Hadriani is al meer dan 125 jaar een begrip in Voorburg. Veel inwoners kennen Forum Hadriani van de Show- en Marchingband maar ook kunnen kinderen, jongeren en volwassenen hier terecht voor muzieklessen. Nog leuker is het om samen te spelen in een van de groepen van Forum Hadriani zoals in de Show- en Marchingband, Foriani voor kinderen tot 16 jaar,  Eastend Sixteen, de Harmonie of het Dickens Orkest.

Door Inge Koot

Kennismaken met deze muziekvereniging kan op 13 april in het centrum van Voorburg. Harmonie Forum Hadriani verzorgt om 15.00 uur een dubbelconcert met Brassband en drumband Apollo uit Brouwershaven in de Oude Kerk. De Show en Marchingband is aanwezig bij de opening van het toeristisch seizoen. Zij zullen om 11.00 uur optreden bij de traditionele in gebruik stelling van de dorpspomp maar ook voor aanvang van het dubbelconcert om 15.00 uur zullen zij door het Oude Centrum marcheren en muziek maken.

De vereniging is op zoek naar verjonging. De 14-jarige Tom Versloot wil graag vertellen met hoeveel plezier hij elke week muziek maakt bij Jong Forum ‘Foriani’ en aansluitend bij de Harmonie. Tom: “Toen ik op de basisschool zat kwam Patricia langs om te vertellen over de muziekvereniging. Ik ben toen een proefles gaan volgen en was direct enthousiast.” Patricia Geertse leidt sinds 2017 het jeugdorkest. Tom speelt dwarsfluit, maar je kunt ook op de saxofoon, trompet, bariton en slagwerk spelen. Jong Foriani repeteert op vrijdag van 18.45 tot 19.45 uur. Ook treden zij regelmatig op zoals tijdens het Huygensfestival, het cultureel zomerfestival of monumentendag.

Bij een harmonie of show- en marchingband denk je vaak aan traditionele muziek. Ria Pauludes van de Harmonie wil dit vooroordeel heel graag ontkrachten. “Wij spelen juist veel popmuziek en muziek uit musicals.” Ria speelt altsaxofoon bij de Harmonie. Zij is als volwassenen 15 jaar geleden gestart met lessen en inmiddels al vele jaren lid van de Harmonie. “Wij repeteren op vrijdag van 20.00 tot 22.00 uur en sluiten de avond dan vaak af aan de bar.”

Christian van Tent is al vele jaren lid van de Show- en Marchingband. Als 8-jarig jongetje begon hij als trompettist bij Foriani maar sinds een jaar of 6 speelt hij de euphonium, een ander koperen blaasinstrument. De Show- en Marchingband treedt regelmatig op tijdens straatparades en taptoes in binnen en buitenland. Zij repeteren op donderdag van 20.00 tot 22.00 uur. Niet alleen in het verenigingsgebouw aan het Oosteinde maar ook in sporthallen of buiten om het marcheren in combinatie met muziek maken te oefenen.

Kinderen tussen de 5 en 7 jaar kunnen bij Forum Hadriani spelenderwijs kennis maken met muziek. Onder de noemer ‘Muziek is Avontuur’, elke zaterdag van 16.00 tot 16.45 uur, kunnen zij diverse muziekinstrumenten uitproberen en leren zij noten lezen. Kinderen vanaf 8 jaar kunnen bij Forum Hadriani les krijgen op verschillende blaasinstrumenten en slagwerk. De lessen worden gegeven door gekwalificeerde docenten. Je hoeft niet zelf een instrument te hebben. Bij Forum Hadriani worden instrumenten in bruikleen meegeven. “Een instrument spelen wordt pas echt leuk als je samen speelt met anderen”, zegt Tom enthousiast. “Dat is erg gezellig en super leerzaam.” Tom heeft momenteel op donderdagavond dwarsfluitles en op vrijdag speelt hij bij Foriani. Maar inmiddels speelt hij daarna ook bij de Harmonie. Christian hoopt hem binnenkort te mogen verwelkomen bij de show- en marchingband. “Ook wij kunnen nog nieuwe leden gebruiken. Iedereen vanaf 16 jaar die graag muziek maakt is welkom. Natuurlijk moet diegene eerst lessen volgen maar binnen een jaar kunnen de meesten al meelopen.”

Muziekvereniging Forum Hadriani heeft een gebouw aan het Oosteinde 16 waar lessen en repetities plaatsvinden. Het is een gezellige vereniging waar ook regelmatig leuke feesten en activiteiten plaatsvinden. 

Kijk voor meer informatie op www.forumhadriani.nl of bezoek een repetitie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant