Logo hetkrantje-online.nl

Verbouwen en een hypotheek, hoe zit dat precies?

  •   keer gelezen   Financieel

Leidschendam - Sinds 2018 mag je maximaal 100% van de marktwaarde van een woning lenen. Dat betekent dat je de bijkomende kosten uit eigen zak moet betalen. Gelukkig is er extra financiering mogelijk als je het huis dat je koopt nog wilt verbouwen. Heb jij een kluswoning op het oog of wil je gaan verbouwen? Zorg dan voor een goede voorbereiding en denk na over de kosten en financiering. 

Een verbouwing van een bestaande woning maakt het huis vaak meer waard, bijvoorbeeld wanneer je kiest voor een uitbouw, dakkapel of nieuwe keuken of badkamer. In een taxatierapport kun je laten vastleggen wat de waarde van de woning wordt na de geplande verbouwing. Op basis hiervan kun je een hoger hypotheekbedrag krijgen dan zonder verbouwing. 

De kosten van een verbouwing zijn vaak hoger dan de uiteindelijke waardestijging. In dat geval kun je slechts een deel van de verbouwingskosten meefinancieren. De rest van het bedrag moet je financieren met eigen geld. Het deel van je hypotheek dat voor de verbouwing is bedoeld, wordt door de bank voor je gereserveerd in een bouwdepot. De facturen van de aannemer die de verbouwing uitvoert, kun je opsturen naar de hypotheekverstrekker. Deze facturen worden betaald uit het bouwdepot.

Ga je verbouwen en kies je ervoor om energiebesparende voorzieningen als een HR-ketel, HR++ beglazing of zonnepanelen aan te brengen? Dan kun je een hoger hypotheekbedrag krijgen. In 2019 mag je, in plaats van 100%, tot 106% van de woningwaarde lenen. 
Als je jouw woning wilt verbouwen, kun je de kosten hiervoor ook meefinancieren in een lening met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Bij een hypotheek met NHG mag de koopsom inclusief verbouwingskosten maximaal € 290.000,- bedragen, de kostengrens voor NHG. Heb je in totaal meer nodig dan € 290.000, dan moet je alles boven dit bedrag met eigen geld financieren. Pas je energiebesparende voorzieningen toe? Dan is de maximale hypotheek die je met NHG kunt lenen € 307.400 (106%). Of je bovengenoemde bedragen kunt lenen, is natuurlijk ook afhankelijk van je inkomen.

Iedere verbouwing is uniek en dat geldt ook voor jouw persoonlijke situatie. Daarom gaan we graag met je om tafel om je plannen door te nemen en te berekenen hoe je jouw verbouwing optimaal kunt financieren. Er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt. Kom eens langs bij De Hypotheker en zorg dat je straks nóg meer geniet van je huis!

Henk Otgaar, De Hypotheker Leidschendam

Meer berichten