Foto-onderschrift: “We gaan er ook in deze voor de horeca lastige periode iets moois van maken”, aldus Evert Jan van der Gun. (Foto Het Krantje)
Foto-onderschrift: “We gaan er ook in deze voor de horeca lastige periode iets moois van maken”, aldus Evert Jan van der Gun. (Foto Het Krantje)

‘Geboren voor de horeca’

Ondernemer in Beeld 884 keer gelezen

Voorburg - Het leven van Evert Jan van der Gun, de eigenaar van de Lof der Zotheid uit de Herenstraat, kan zo in een spannend jongensboek worden opgeschreven. Hij zit inmiddels meer dan dertig jaar in de horeca.

Door Bart Bakker

“Ik zat op een internationale kostschool toen mijn vader failliet ging”, vertelt de 49-jarige Evert Jan van der Gun. ,,Hij was een bekende Simca-dealer in Den Haag. Maar toen was er geen geld meer voor een dure school. Ik ben op mijn zeventienjarige leeftijd gaan werken, waardoor ik in de horeca belandde”.

Evert Jan van der Gun belandde vervolgens in het populairste café van Den Haag, de Scorer. “Naast mijn werk in de Scorer had ik een krantenwijk en was overdag voor het uitzendbureau actief. Om centjes te verdienen moest ik gewoon keihard werken, want om te gaan leren zag ik niet zitten”.

Daarna ging het hard, want binnen een half jaar was Evert Jan van der Gun bedrijfsleider. Van mijn achttiende tot m’n 32ste werkte ik voor dezelfde werkgever,’’ aldus Evert Jan. ,,Hij had naast de Scorer nog diverse zaken, waarna hij de Hathor kocht. In deze zaak ben ik partner geworden. Op het moment dat ik de Hathor runde, ging het vervolgens met de Scorer wat minder. ‘The story of my life’ is dat mijn aanwezigheid een meerwaarde met zich kan meebrengen.”

Loopbaan

In 1994 begon Evert van der Jan de Lof der Zotheid aan de Haagse Breinterlaan, daarna kwamen de Hathor en de Lof der Zotheid in Voorburg op zijn pad. Ook Saur, het Maliehuisje, het Feest van Sinterklaas en twee zaken in Leiden werden zijn eigendom. Tevens was hij even deelnemer in een cateringbedrijf. De teller stopte bij twaalf zaken…. Hij werd in 2000 uitgekozen tot de ‘ Meest markante horecaondernemer van Nederland’

Succes

“Je moet gewoon zorgen dat iedereen zijn werk goed doet”, zegt hij over zijn succesverhaal. “Hierbij zijn de details enorm belangrijk. Je moet aardig zijn en service hoog in het vaandel hebben staan. Dat begint als je de telefoon opneemt of als mensen je zaak binnenkomen. Hoe vaak worden ze niet chagrijnig benaderd als ze opbellen of ergens binnenlopen? Ik loop al naar buiten als men op de menukaart kijk en houd de deuren open als mensen binnenlopen. Daarbij is onze prijs/kwaliteit heel goed is. En zorg bijvoorbeeld voor een amuse. Dit wordt altijd gewaardeerd”.

Na een burnout, die zes jaar duurde, heeft Evert van der Jan anno 2012 nog twee zaken, namelijk de Lof der Zotheid in het Benoordenhout en de Voorburgse Herenstraat. “De zaak in het Benoordenhout draait echt als een turboraket”, zegt hij met enige trots. “In de Herenstraat zitten we vanaf 1996. Sinds januari 2011 is voormalig chefkok van het Rijswijkse Savarin, Erik Sluis, mijn medecompagnon”.

Impuls

Het hardwerkende duo kreeg het voor elkaar dat de Lof der Zotheid een nieuwe impuls kreeg. De opstelling van de tafels is zodanig dat er veel privacy voor de gasten is en de bediening een hoge kwaliteit heeft. Tevens zijn er positieve geluiden over de gerechten van chefkok Erik Sluis. “We gaan er ook in deze voor de horeca lastige periode iets moois van maken”, besluit Evert Jan van der Gun. “Ik ben nu eenmaal voor de horeca geboren. Het is een verslavend en fascinerend vak dat ik iedereen kan aanbevelen. Althans, als je iedere dag met een glimlach opstaat en die vasthoudt….”. Nadere informatie over de Lof der Zotheid is te vinden op website www.lofderzotheid.nl of te verkrijgen via het telefoonnummer 070- 387 77 99.

 

Uit de krant