Afbeelding

Centrum Seksueel Geweld Zuid-Holland helpt slachtoffers seksueel geweld

Regio 13 keer gelezen

Regio - Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) Zuid-Holland gaat op vandaag van start. Het CSG biedt dag en nacht hulp aan iedereen die kort geleden een aanranding of verkrachting heeft meegemaakt. 

Een slachtoffer van een aanranding of verkrachting heeft lichamelijke en psychische hulp nodig en wil vaak aangifte doen. Het Centrum Seksueel Geweld maakt dit mogelijk. Het doel van het CSG is slachtoffers van seksueel geweld zo snel mogelijk goede en gerichte zorg te bieden. Binnen het CSG wordt medische, psychologische en forensische hulp geboden.

De samenwerking tussen artsen, verpleegkundigen, psychologen en politie binnen het centrum voorkomt dat slachtoffers iedere keer opnieuw hun verhaal moeten doen en op verschillende plekken hulp moeten zoeken. Een adequate eerste opvang door professionals verkleint het risico op medische problemen en psychische klachten zoals een posttraumatische stressstoornis. 

In Nederland ontstaat een landelijk netwerk van CSG's die allen volgens landelijke kwaliteitscriteria werken. Zodra de landelijke uitrol compleet is, wordt een landelijk telefoonnummer gelanceerd en zal door middel van een landelijke campagne extra bekendheid worden gegeven aan het Centrum Seksueel Geweld.

Voor wie?
Het Centrum Seksueel Geweld is er voor vrouwen en mannen, meisjes en jongens van alle leeftijden die kort geleden een aanranding of verkrachting hebben meegemaakt. Slachtoffers van seksueel geweld dat langer geleden plaatsvond, zijn ook welkom bij het centrum. Ook slachtoffers die geen aangifte willen doen, kunnen bij het CSG Zuid-Holland terecht.

Door wie?
Er is een samenwerkingsovereenkomst gesloten tussen GGZ Rivierduinen, Politie eenheid Den Haag, GGD Hollands-Midden (Veilig thuis en SOA poli) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). CSG Zuid-Holland opent als negende in Nederland zijn deuren. 

Contact
Het CSG Zuid-Holland is vanaf 18 januari 2016, 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op 088-2244300. Kijk voor meer informatie op www.centrumseksueelgeweld.nl.

Uit de krant