Logo hetkrantje-online.nl
<p>Brandon Glover, toen nog in actie voor VCC (foto: Catch of the Day).</p>

Brandon Glover, toen nog in actie voor VCC (foto: Catch of the Day).

Cricketer VCC geniet van leven als professional

  •   keer gelezen   Sport

Voorburg - VCC’er B. Glover sleepte dit jaar een profcontract in de wacht bij de Engelse county Northamptonshire. De fastbowler viel niet echt met zijn neus in de boter, want in maart werd besloten dat er in Engeland niet zou worden gespeeld tot 1 augustus.

Toch geniet de Zuid-Afrikaanse Nederlander volop van zijn nieuwe professionele omgeving. Op een zeker moment konden de trainingen worden hervat en daarna werden er zelfs enkele cricketwedstrijden gespeeld, zij het zonder publiek. Northamptonshire County Cricket Club heeft in Northampton huisvesting geregeld en die is pal naast de county ground. Vanuit zijn nieuwe woonplaats vertelt Brandon over zijn eerste ervaringen in dit vreemde coronajaar.

“In Nederland is cricket een amateursport. Het is bij een profclub zeker anders dan in Nederland en dat was te verwachten natuurlijk. De training is het eerste verschil. In plaats van twee clubtrainingen per week die ongeveer drie uur duren, wordt er bijna elke dag van de week getraind wanneer er geen wedstrijden worden gespeeld. Deze kunnen meer dan vijf uur duren en zijn heel doelgericht. Er zijn drie coaches, een voor bowlen, een voor batten en dan nog de hoofdcoach, evenals een fitnesscoach en twee fysio’s. Soms zijn er ook adviseurs, zoals voor het fielden.”

“Wat betreft bowlen is er veel meer tijd en aandacht voor specifieke skills en vaardigheden zoals het bowlen van yorkers, ofcutters, legcutters en andere varianten. Die moeten tot je wapenarsenaal behoren wil je het hier als prof redden op het hoogste cricketniveau. Ook de wedstrijden zijn van een heel hoog niveau. Een groot verschil was het spelen van vierdaags cricket, wat Nederland niet kent. Ook gezien het grote aantal overs dat je daar moet bowlen.”

De lockdown was voor de cricketer ongelooflijk saai. “Ik ben hier gekomen om te cricketen en me te ontwikkelen als cricketer. Zitten en niets doen, zelfs niet kunnen trainen, was verschrikkelijk. Gelukkig woon ik bij het stadion en kon ik wat joggen en fitnessen, maar ik heb vooral Netflix gekeken en gestudeerd. Het was fantastisch om weer te mogen trainen en de groep leren kennen, wat voordien nog niet echt gelukt was, en iets productiefs te gaan doen. Ik had eindelijk weer een doel. En het werd nog beter toen we T20-wedstrijden konden spelen.”

Zijn gemiddelde werkdag start met een training, meestal van 9.30 uur tot ongeveer 14.00 uur. “Daarna doen we nog wat extra en gaan we lunchen met het team en wat administratieve dingen doen. Daarna gaan we soms naar de golfbaan. Op wedstrijddagen staan we de hele dag op het cricketveld.”

Brandon maakte zijn debuut in de County Championship tegen Somerset, maar werd vooral ingezet in de Twenty20’s. “Het is heel professioneel; ik hou ervan. Maar ik mis wel het biertje na de training en de tosti’s in het VCC-clubhuis.”

Meer berichten