Forum Sport JO19-1 werd herfstkampioen in de landelijke 2e divisie en promoveert naar de 1e divisie (foto: Forum Sport).
Forum Sport JO19-1 werd herfstkampioen in de landelijke 2e divisie en promoveert naar de 1e divisie (foto: Forum Sport).

Jeugd traint en voetbalt de hele week door; senioren alleen in weekend

Sport 122 keer gelezen

Naar aanleiding van de door het demissionaire kabinet afgekondigde coronamaatregelen legde de KNVB de competities in de A-categorie (prestatieve competities voor selectieteams) vanaf afgelopen weekend volledig stil. Zonder de mogelijkheid midweeks in de avonduren gezamenlijk te hebben kunnen trainen, oefende hoofdklasser RKAVV zondag thuis tegen tweedeklasser Wippolder. 

RKAVV-Wippolder

Voordat het oefenduel op het hoofdveld van de Kastelenring begon wonnen de RKAVV-veteranen elders op het sportpark hun competitieduel van de DoCos 35-plussers (3-1). Uit het midden van die vriendenploeg overleed op vrijdag 26 november oud-bestuurslid, Lid van Verdienste en voormalig eerste elftalspits Claas Frederiksz (71). Marcel Nolet, één van hen: “Die middag had hij nog met een aantal van ons gegolfd op Bentwoud en er een gezellige nazit gehad. Toen hij daar vertrok wist niemand natuurlijk dat het de laatste keer was dat we hem zagen.” 

Op initiatief van hoofdtrainer Maurizio Ceccucci was er voorafgaand aan RKAVV-Wippolder een indrukwekkende minuut stilte. Op zijn uitnodiging sloot de grote groep veteranen vrienden van Claas bij dat moment rond de middencirkel aan. Nolet: “Een mooi gebaar en voor ons een afsluiting. Een dag eerder was zijn uitvaart.” 

RKAVV nam voor rust een 2-0 voorsprong door Jeremy van Lochem (kopbal) en Asim Metin (afstandsschuiver verre hoek), maar werd na rust overklast door het fris en fruitig spelende Wippolder, de onder nieuwe trainer Mark Moen zo goed presterende nummer 2 in 2D. Van Lochem bepaalde de eindstand op 3-4 uit een strafschop in blessuretijd. 

Ceccucci was uiteraard allerminst tevreden. “Allereerst mijn complimenten aan Wippolder, dat offensief speelde en hoog druk zette. Onze 1e helft ging nog wel, maar de 2e helft was het zeer pover. Spelers met weinig competitiespeeltijd speelden, maar totaal onder hun niveau. Dat ik het nu zo zeg heb ik uiteraard ook direct na afloop in de kleedkamer gezegd. Maar ook spelers die veel competitiespeeltijd in de benen hebben speelden onder hun niveau.” 

De smaakmakers Ayoub Boukhari en Zakaria Amrani kregen rust van Ceccucci in verband met zaalvoetbalverplichtingen. Of het zonder trainen nut had om te oefenen antwoordde Ceccucci bevestigend. “Ieder moment dat je spelen kunt benut ik graag. We zien elkaar na komende zondag al 2 weken niet en half januari staat er in principe weer een competitiespeeldag op het programma. Na inventarisatie lukt het ons deze week niet om twee keer in de middag te trainen. Naar het oefenduel tegen en bij 3e divisionist Quick speelt iedereen dan ook maar 45 minuten. Een week zonder trainen spelen gaat nog wel, maar 2 weken zonder niet.” 

Mark Moen

Wippolder staat met 1 punt achterstand op koploper HVV 2e in 2D. Mark Moen (47) is daar eerstejaarstrainer. De oud jeugdspeler van Scheveningen, VUC, Wilhelmus (B-regionaal), RVC B- & A-landelijk, VCS A-landelijk en voormalig profclub HFC Haarlem (beloftenelftal) was 2 jaar prof bij eerstedivisionist Helmond Sport, keerde een seizoen terug bij Scheveningen, en speelde vervolgens 10 jaar in Voorburg bij het voormalig hoofdklasser Tonegido. Hij sloot zijn actieve loopbaan bij Noordwijk (1 jaar) en VUC (2 jaar), en werd vervolgens trainer bij de laatste club. 

De gediplomeerd docent lichamelijke opvoeding behaalde de trainersdiploma’s UEFA C & B, was assistent- (4 jaar) en hoofdtrainer (7 jaar) bij de roemrijke club in Den Haag-Mariahoeve. “Tonegido was de mooiste tijd. We wonnen 3x de districtsbeker, 2x de nationale amateurbeker en 2x de Super Cup. Vergis je niet hè, de hoofdklasse toen is de 2e divisie, de Jack’s League nu.”  De centrale middenvelder van weleer promoveerde in 2018 met VUC naar de eerste klasse, waarin de club nog steeds speelt. “Na een jaartje geen club te hebben gehad ben ik dit seizoen bij Wippolder begonnen. Ik verbaas me met mijn assistent-trainer Sandro Tarantino, met wie ik nog samen (zaal)voetbalde en al jaren samenwerk, er soms over hoe snel deze spelersgroep onze manier van willen voetballen heeft overgenomen. Ik ben een liefhebber. Voor mij maakt het niet uit waar ik actief ben, als de club maar ambities heeft. En dat heeft Wippolder.” 

Met heel veel ‘jongens’ van Tonegido voetbalt Moen nog in VUC 3. “Onze wedstrijdtijd thuis is 10:00 uur, zodat ik altijd op tijd bij Wippolder ben. We spelen in de reserve 2e klasse veel tegen jonge 2e elftallen. Het is wel leuk dat we, 45-50-ers, die gasten vaak nog helemaal zoek tikken.”

Deau den Turk

Ze voetbalde bij RKAVV, Forum Sport en Wilhelmus voordat Deau den Turk (16) dit seizoen naar Ajax vertrok. De van origine centrale verdedigster voetbalt in Jong Ajax Vrouwen. “We staan 2e in de Beloften-competitie achter koploper PSV. Ik heb het heel erg naar mijn zin bij Ajax.” Den Turk moest wennen aan het leven als een ‘prof’. “Zo kun je het best noemen ja. Doordeweeks ben ik alle dagen op sportpark De Toekomst van Ajax. ’s Morgens trainen we en ’s middags ga ik er op hetzelfde terrein naar school. En ik loop stage voor mijn MBO-opleiding Sport & Bewegen bij een voetbalclub in Amsterdam. Ik geef op woensdagmiddag training aan jonge kinderen, wat ik ook erg leuk vind.” Het reizen naar en van Amsterdam vindt ze niet vervelend. “Vanaf station Leiden reist een teamgenoot met me mee. Samen is leuker dan alleen.”

Den Turk krijgt steeds meer speeltijd. “In het begin was ik meer invaller. Zaterdag had ik mijn eerste basisplaats. Ik stond op ‘8’. De trainster ziet in mij een ‘box-to-box’-speler, zoals jij dat noemt. Bij Wilhelmus heb ik daar ook wel eens gespeeld, maar ik was meer gewend om centraal achterin te spelen. Fysiek kan ik het allemaal aan. Ik doe mijn best om te slagen. Omdat alle Beloften-teams overdag trainen, spelen we nog 2x competitie; Jong ADO Den Haag Vrouwen thuis en Jong Heerenveen Vrouwen uit. Daarna een korte vakantie, want de competitie start al weer snel in 2022.” 

Forum Sport JO19-1

De trainers Martijn de Zoete en Ronald van der Plas, de elftalleiders Willem Hofman en Kees Beije, en clubgrensrechter Dick van Uffelen hebben dit seizoen de eer om de herfstkampioen in hun landelijke 2e divisie poule te mogen begeleiden. De Zoete: “Vorige week promoveerden we al naar de 1e divisie, maar zonder te spelen zijn we afgelopen zaterdag ook kampioen geworden omdat onze naaste concurrent verloor.” 

Met 4 selectieteams (JO19-1, JO23-1, 2e en 1e elftal) heeft Forum Sport wel een grote kweekvijver aan talent. De Zoete erkent dat het elkaar wel eens ‘bijt’. “Vier spelers van ons hebben al in het 1e gedebuteerd. Als we spelers aan een hoger elftal moeten afstaan wegens te weinig spelers moet dat. Maar dat biedt ook weer kansen voor anderen. Het komt niet vaak voor, want meestal wordt een spelerstekort onderling opgelost. Maar goed, dat is nou eenmaal selectievoetbal. Vanuit de JO19-1 hebben we soms spelers door moeten zetten. Maar dat gaf talenten uit de JO17-1 weer de mogelijkheid om op een nog hoger en intenser niveau ervaring op te doen. Dat komt zulke spelers alleen maar ten goede.” 

Het beleid van de club is in dat opzicht helder, zegt De Zoete. “Iedere speler speelt in zijn eigen leeftijdsgroep. Forum Sport is een grote club met veel aantrekkingskracht. Talentvolle spelers van clubs in de regio weten Forum Sport te vinden omdat we met veel jeugdelftallen op landelijk niveau voetballen. Tot de winterstop trainen we 2x per week om 7:00 uur. De spelers hebben daar zelf om gevraagd. We sluiten af met een oefenduel bij RKDEO en met een hapje & drankje bij een sponsor.”

Mark Moen als speler van Oud Tonegido (foto: AW ).
Deau den Turk heeft het naar haar zin bij Ajax (foto: privé).

Uit de krant

Uit de krant