Babette de Leede (links) en Sterre Kalis in Dubai Stadium (foto: FairBreak Global).
Babette de Leede (links) en Sterre Kalis in Dubai Stadium (foto: FairBreak Global).

Leidschendamse cricketster Babette de Leede vestigt wereldrecord

Sport 546 keer gelezen

Leidschendam - Twee weken lang kregen de Nederlands cricketsters Sterre Kalis en Babette de Leede de unieke kans zich in Dubai tijdens de FairBreak Invitational te meten met de wereldtop. Sterre won met haar team de Tornadoes de finale van de Falcons. De Leidschendamse Babette speelde zich in de kijker door een wereldrecord te vestigen: vijf ‘stumpings’ in één wedstrijd.

De wedstrijden werden gespeeld in het kader van de SDG FairBreak Invitational, een toernooi waaraan vrouwen deelnamen uit 35 landen, inclusief wereldtoppers van de WK-finalisten Engeland en Australië. De wedstrijden werden gespeeld in het Dubai International Stadium. 

Babette de Leede haalde met haar team de South Coast Sapphires de finaleronde niet, maar schreef wel geschiedenis. Bij cricket mag de batter haar crease (een met kalklijnen aangegeven ‘hok’) wel verlaten om de bal te spelen, maar hieraan is een risico verbonden. Als zij de bal mist, kan de wicketkeeper (vergelijkbaar met de catcher bij honkbal) het wicket breken. De batter is dan uit ‘stumped’. Gemiddeld komt dat pakweg één keer per innings voor. Babette de Leede had echter achter het wicket een extreem goede dag. Zij zag vijf keer kans een batter van de tegenpartij te stumpen. Na afloop werd haar verteld dat dat een wereldrecord was. “Echt? Supercool!”, reageerde ze ongelovig. 

Omdat Babette eerder in de wedstrijd al 45 runs had gemaakt, werd ze tevens uitgeroepen tot Player of the Match.

Uit de krant