Volop paardensport met ruiters en combinaties tijdens de 19e en laatste SGW Vlietland (archieffoto Niels Lelieveld).
Volop paardensport met ruiters en combinaties tijdens de 19e en laatste SGW Vlietland (archieffoto Niels Lelieveld). Photographer: Niels Lelieveld

Vlietland nog één keer strijdtoneel voor paardensport tijdens SGW

Sport 943 keer gelezen

Leidschendam - Het weekend 25 en 26 juni is het schitterende recreatiegebied Vlietland nog één keer het strijdtoneel voor de SGW (samengestelde wedstrijden) voor paarden, pony’s en mencombinaties. In totaal trekken ruim 300 ruiters, ruiters en menners naar SGW Vlietland.

Deze wedstrijd wordt voor de 19e keer georganiseerd door Stichting Eventing Zuid-Holland, een samenwerkingsverband van de rijverenigingen De Blesruiters uit Stompwijk en Koningin Emma uit Wassenaar. Met ongeveer 200 vrijwilligers zorgen zij ervoor dat alles op rolletjes verloopt.

Door de geplande bouw van recreatiewoningen in Vlietland leek het doek gevallen voor Eventing Zuid Holland om na 18 succesvolle jaren weer SGW Vlietland te kunnen organiseren. Enige vertraging van het bouwproject heeft er, na goed overleg met Vlietland BV en de directies van projectontwikkelaar Dutch Lake Residence en bouwonderneming Kondor Wessels, toe geleid dat Eventing Zuid Holland toch nog één keer met de SGW terugkeert op Vlietland. Die kans is met beide handen aangegrepen en de organisatie zette zich op volle kracht en goed gemotiveerd weer in om ruiters en menners en voor het publiek een mooie wedstrijd te bieden.

Ruiters en menners gaan dit weekeinde met elkaar de strijd aan voor de ereplaatsen en staat ook het Regiokampioenschap voor Zuid-Holland op het programma. Parcoursbouwers Kees de Jong en Martin Spruijt (ruiters) en Ab Spaan (menners) hebben met de bouwploegen al hun ervaring in de hindernissen en trajecten gestoken. De aantrekkelijk crosscountry slingert zich in een 3 km lang parcours op zaterdag en zondag door de bosgebieden. In het parcours zijn naast veel natuurlijke hindernissen (boomstammen, wallencombinatie, etc.) ook een picknicktafel, ophaalbrug en natuurlijk de spectaculaire waterhindernis opgenomen.

Op de ligvelden nabij de zwemplas vindt zondag een spectaculaire oefen-minimarathon plaats. Hieraan kunnen zowel KNHS-leden als recreatieve menners deelnemen. In het compacte parcours zijn rond de 15 tot 18 poorten waarvan 3 marathonachtige hindernissen en een uitdagende waterhindernis opgenomen. Dit parcours moet zo snel mogelijk (en zonder fouten) worden afgelegd. Hierin wisselt dus behendigheid en het technisch nemen van hindernissen elkaar in een spannend spektakel op.

Op zaterdag is er voor de Bixie-ruitertjes – kinderen in de leeftijd van jong tot en met 14 jaar - een oefencrossje onder professionele begeleiding van Kees de Jong. Hierin springen de ruitertjes , die aan het begin staan van misschien wel een glorieuze toekomst in deze sport, over verschillende hindernissen en gaan ook door de waterbak. Dit zal plaats vinden na de officiële SGW op zaterdag (vanaf ongeveer 16.00 uur). Het is een groot succesnummer voor het publiek - is in voorgaande jaren al gebleken – om te zien hoe de kids gedreven zijn de hindernissen te pakken.

Zaterdag verrijden de klassen M-paarden, L-pony’s en M-pony’s hun wedstrijden en start de eerste combinatie rond 11.00 uur in de cross, gevolgd om circa 16.00 uur door de Bixie’s. Op zondag is dat circa 10.00 uur en komen de B paarden, B en L-pony’s aan de beurt. Daarnaast is er zondag ruim baan voor de recreatieve klassen BB-paarden en pony’s. Zondagmiddag staat de oefen-minimarathon op het programma. Zo rond een uur of vijf 5 ’s-middags komt de laatste deelnemer over de finish en sluit definitief het boek van 19 jaar SGW Vlietland.

Toeschouwers zijn welkom. De toegang en het parkeren zijn het hele weekend gratis. De wedstrijd is goed te volgen vanuit het strodorp met diverse winkeltjes en demonstraties van enthousiaste sponsors. Deze plek biedt uitzicht op de springring, het cross countryparcours en de losrijterreinen voor de ruiters. Bij de zwemplas hebben de parcoursbouwers de waterhindernissen gebouwd en bevindt zich het terrein van de minimarathon.

Zie voor meer info en routebeschrijving www.eventingzuidholland.nl.

Uit de krant