Maandagavond startte RKAVV met de 2e trainingsweek. Zaterdag oefent het nog thuis tegen FC Rijnvogels (14:30 uur) (foto: Jelle Abma).
Maandagavond startte RKAVV met de 2e trainingsweek. Zaterdag oefent het nog thuis tegen FC Rijnvogels (14:30 uur) (foto: Jelle Abma).

Voetbalseizoen 2017-2018 Forum Sport & RKAVV nu al gestart

Sport 434 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Vorige week maandag startten zondag hoofdklasser RKAVV en zaterdag eersteklasser Forum Sport al hun voorbereiding op het voetbalseizoen 2017-2018.

Door Alexander Wagener

Dat is uniek omdat het seizoen 2016-2017 er nog maar nauwelijks opzit en de zomerstop feitelijk nog moet beginnen. De nieuwe hoofdtrainer van RKAVV Maurizio Ceccucci en de hoofdtrainer van Forum Sport Bas Steffens, die aan zijn tweede jaar bij de Voorburgers begint, hebben daar zo hun redenen voor. Robin Knoester kondigde in de winterstop zijn vertrek bij RKAVV al aan. Onder zijn aanvoering en in samenwerking met zijn technische staf en spelersgroep werd op keurige wijze handhaving in de hoofdklasse gerealiseerd.

Verguld
Ceccucci werd kort na de aankondiging van Knoester al gecontracteerd en maakte een en ander van gepaste afstand mee. Zijn laatste club Haaglandia werd aan de vooravond van de afgelopen competitie opgeheven, waardoor hij maandenlang alleen maar naar voetbal vanachter de omheining van verschillende hoofdvelden heeft kunnen kijken. RKAVV kwam als geroepen op zijn pad. Tegen verslaggever (en Leidschendammer) Nico Mos van HetHaagsAmateurVoetbal.nl liet hij destijds al weten verguld te zijn met zijn aanstelling.

"Na het eerste gesprek had ik al een heel goed gevoel en toen kwam het tweede gesprek waarin dat gevoel van het eerste gesprek werd bevestigd. De club straalt één en al voetbal uit. Zeker met de mensen waar ik mee te maken heb zoals Rob van Pruijssen. Die is gewoon dag en nacht met het spelletje bezig en in het bijzonder met RKAVV. Hij was ook één van de redenen om 'ja' tegen RKAVV te zeggen."

Tonegido
De trainersloopbaan van Maurizio Ceccucci begon in 2007, toen hij als hoofdtrainer bij HS Texas DHB aan de slag ging. Daarna heeft hij in diverse functies bij Haaglandia gewerkt. Op het laatst als hoofdtrainer in de zaterdag hoofdklasse. Toch was hij eerder in beeld bij een club in Leidschendam-Voorburg. In 2009, hij had op dat moment ook even geen club, zou hij assistent-trainer bij toenmalig zondag hoofdklasser Tonegido gaan worden. Omdat de club in dat jaar werd opgeheven ging dat dienstverband op het laatste moment niet door.

"Dat is iets te lang geleden. Ik kan het me helaas niet meer herinneren. Ik heb ondertussen al weer zo veel gedaan. Maar goed ik zal het nu niet meer vergeten." Zijn eerste indrukken van RKAVV zijn zeer positief. "De verantwoordelijke mensen met wie ik samenwerk zijn erg enthousiast en doen er alles aan om me zo snel mogelijk bij RKAVV thuis te laten voelen. En dat lukt ze aardig."

Te lang stilstaan
De reden van het aangaan van de vroege voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen is te lang stilstaan. "In tegenstelling tot de competities van standaardelftallen van andere clubs begint onze competitie al op 3 september en niet op 24 september. RKAVV heeft op 14 mei zijn laatste wedstrijd gespeeld en als we dan eind juli pas weer beginnen zit daar dus een gat van 11 weken tussen. Dat is veel te groot en het verval enorm. Om de ploeg dan weer binnen 6 weken wedstrijdfit te krijgen en om de speelwijze te ontwikkelen is zeer lastig. Sterker nog, ik denk bijna onmogelijk."

Vakanties
De vakanties van de spelers spelen ook een rol. Ceccucci: "De meeste spelers gaan in juli vakantie vieren, waardoor je niet met een volledige selectie kan werken wat dus ook een negatieve invloed heeft op het geheel. Een ander voordeel is dat ik nu ook de spelers van het 2e elftal en spelers die uit de JO19 overkomen beter kan leren kennen en hen ook een eerlijke kans kan bieden om zichzelf te profileren op trainingen en in 2 wedstrijden. Ik heb in de 2e competitiehelft al wel veel gezien, maar met de jongens werken is toch anders."

Aanvallend
Voor Ceccucci is dat ook de reden om deze week 2 oefenwedstrijden te spelen. "Er zijn momenteel gemiddeld 30 spelers op de training, dus dan wordt het lastig om die allemaal in actie te zien in één wedstrijd." Zijn persoonlijke doelstelling met RKAVV is duidelijk.

"Ik ga altijd voor de overwinning en dat probeer te doen met een aanvallende speelstijl. Echter moet dat wel gepaard gaan met een realistische blik op de kwaliteiten van het eigen team ten opzichte van de tegenstanders. Ik ga er al met al dus alles aan doen om voor een prijs te spelen. Ik hoop eind mei 2018 dat niemand kan zeggen dat ik een te grote mond heb gehad." Na deze week gaat RKAVV met vakantie en worden de trainingen pas weer hervat op maandag 31 juli.

Forum Sport

Ook Forum Sport startte vorige week al met de trainingen als voorbereiding op het nieuwe seizoen. Voor Steffens geldt eigenlijk dezelfde reden als voor Ceccucci om zo vroeg te beginnen. "Ruim 3 maanden stilstaan is te lang. We hebben nu bijna 2 weken getraind en ook best wel wat gedaan. Vooral aan conditionele arbeid, wat ook een van de uitgangspunten was. Wij hadden de mogelijkheid om tegen FC Rijnvogels te spelen maar hebben gekozen om in deze periode alleen pittig te trainen."

Nacompetitie
Deze week is de spelersgroep op een enkeling na pas compleet. Steffens: "De eerste week hebben de jongens van het 2e elftal met aanvulling van de jongens die uit de JO19 komen vrij gekregen. Zij zijn tot 10 juni succesvol doorgegaan, omdat ze de nacompetitiefinale wonnen en zich daardoor in de reserve hoofdklasse handhaafden. Deze week is iedereen aan boord. Ook Marc du Chatinier, die met Westlandia 2 vorige week nog landskampioen bij de 2e elftallen werd."

Een aantal licht geblesseerde spelers traint apart met hersteltrainer Jochem Verbaan. Steffens: "Jordy de Bruin, die van Scheveningen overkwam, is geopereerd aan zijn hand. Onze spits Leo Dijkhuizen, die afgelopen seizoen na lang blessureleed voornamelijk in het 2e elftal heeft gevoetbald als zijn lichamelijke gesteldheid dat toeliet, traint nog apart met Jochem tot de start van de voorbereiding in augustus."

ISR-test
Maandag werd de hele spelersgroep onderworpen aan de Interval Shuttle Run Test (ISR-test). Tijdens de test wordt vooral gekeken naar het uithoudingsvermogen en het recuperatievermogen van de speler. Hierdoor kun je zien of de speler conditioneel in orde is en of hij voldoende recupereert na een inspanning.

Steffens: "De hele spelersgroep hebben we laten lopen met hartslagmeters. We krijgen zo een juist beeld van de conditionele situatie van de overgekomen jeugd en nieuwe spelers. Onze eigen groep hebben we afgelopen jaar al een paar keer op deze manier getest dus we weten hoe hun situatie er grotendeels uitziet. Begin augustus wordt er weer een dergelijke meting gedaan. Wij zien wie er echt met zijn conditie bezig is geweest of niet. De spelers worden op deze manier geprikkeld hun best te doen. Ze willen uiteraard geen slechte indruk maken. Een groot voordeel dus voor ons om te zien hoe ze met selectievoetbal omgaan. Meten is weten. Het zijn de feiten waar niemand omheen kan."

Herstel Dennis den Turk
Assistent-trainer Dennis den Turk werd onlangs geopereerd en stond nog niet op het veld. Steffens: "Zijn herstel gaat wel goed. In augustus is hij weer van de partij. Ik doe deze twee trainingsweken samen met Marcel l'Ami, de trainer van het 2e elftal. Zaterdagochtend 12 augustus om 10:00 uur starten we weer met de trainingen als voorbereiding op de oefenduels en de start van de competitie. Vanaf maandag 14 augustus wordt vervolgens weer op de maandag-, dinsdag- en donderdagavond getraind."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant