Bridge heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een breed sociaal gebeuren (archieffoto Marianne Knijnenburg).
Bridge heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een breed sociaal gebeuren (archieffoto Marianne Knijnenburg).

Bridgeclub Leidschenhage viert 50-jarig bestaan

Sport 1.173 keer gelezen

Leidschendam - Bridgeclub Leidschenhage is op vrijdag 8 september 1967 opgericht in de speellocatie Freddy's hoeve. De club bestaat binnenkort dus 50 jaar en dat wordt gevierd met een bridgedrive, buffet en feestavond voor de ruim 500 leden die zich al aangemeld hebben.

Door Wolf Tostmann

Van de bij de oprichting aanwezige leden is er één nog steeds actief: erevoorzitter Just Verschuur. Hij is intussen 92 jaar maar bridget nog elke week met veel plezier. Al vrij snel verhuisde de club naar een nieuwe speelgelegenheid: de Andreaskerk. In het clubblad van november 1972 is er sprake van een ledenstop. Met 118 leden moet de kraan worden dichtgedraaid. De capaciteit van de zaal in de Andreaskerk is te krap geworden voor alle leden. Als oplossing wordt er op meerdere avonden en later ook op middagen gespeeld.

In 1987 verhuist de club naar de locatie Bridgehome Prinsenhof, een houten barak temidden van de flats en blijft daar spelen tot wederom verhuisd wordt naar het huidige Bridgehome aan de Dobbelaan 1. Dat wordt op 29 augustus 1994 geopend door wethouder Ymkers van Leidschendam. Daar speelt de club nog steeds en het ziet er niet naar uit dat daar voorlopig verandering in komt. Intussen is de club maar blijven groeien en met ruim 800 leden de grootste bridgeclub van Nederland en waarschijnlijk zelfs van Europa.

Bij BC Leidschenhage wordt door de week op alle middagen en avonden gespeeld. In het weekend wordt het gebouw intensief benut voor speciale bridgedrives van de club, trainingen voor clubleden en activiteiten van het bridgedistrict Den Haag en soms de Nederlandse Bridge Bond (NBB). Ook kunnen er bij de club via diverse docenten bridgelessen worden gevolgd, zowel voor beginners als gevorderden. Bijzonder aan BC Leidschenhage is dat het hele reilen en zeilen van de club, van gebouwbeheer tot barexploitatie tot wedstrijdleiding, wordt verzorgd door vrijwilligers. Dit zorgt er onder andere voor dat de contributie en de barprijzen laag kunnen blijven.

Bridge heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld van een sport voor de elite tot een sport voor velen. Zo telt de NBB nu meer dan 100.000 leden die allen lid zijn van een club, maar geschat wordt dat meer dan 1 miljoen Nederlanders meer of minder regelmatig het bridgespel beoefenen.

Het jubileum wordt op 2 september uitgebreid gevierd voor de leden. Niet in het bridgehome, want dat biedt toch onvoldoende ruimte voor een bridgedrive, buffet en feestavond voor de ruim 500 leden die zich al aangemeld hebben. Op 9 september is er een andere feestelijke bijeenkomst, waarvoor alle bridgeclubs uit het district Den Haag zijn uitgenodigd. Nadere informatie over BCLH en het lidmaatschap op www.bridgeclub-leidschenhage.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant