De loper steken, komende vanaf de Wijkerbrug, de Westvlietweg over richting de finish bij AV Sparta (foto: Ron Klaassen).

Sparta Molenloop, vertrouwd, warm en snel

Sport 587 keer gelezen

Voorburg - Traditiegetrouw was sportpark Westvliet zondag het toneel voor de 28e AV Sparta Molenloop. Terwijl de dag er voor tropische temperaturen gemeten werden, waren de omstandigheden een stuk beter op de zondagochtend.

Ruim 600 deelnemers stonden aan de start, waar op de 5km de winnaar van vorig jaar op herhaling ging. Het was Robin Kuiper (Den Haag), die op zijn thuisbaan als eerste terug was in 17.04. stadgenoot Tim Baas (HRR) legde op behoorlijke afstand beslag op de 2e plaats. Voorburger Edzard Potgieser legde na een felle strijd beslag op het brons.
Bij de dames op de 5 km ging de zege ook naar een AV Sparta atlete: Jia-Lian Yin. De atlete uit Den Haag eindigde als enige onder de 20 minuten (19.56).

Met de nummers 1, 3 en 4 bij de heren en de winnares bij de dames stond de winst bij de Sport2000 teamkampioenschappen al bij voorbaat vast. De beste drie tijden van de teamleden werden opgeteld. Spannender was de strijd om de 2e plaats. Team Tak Tak Tak kwam net te kort voor het podium en moest een minuut toegeven op de nummer drie, The polish Hammer (1.01.57) die een minuut achter het jeugdige AV Sparta Mila team 2 binnenkwam (1.00.57).

Terwijl de 5km lopers finishten, kwam de eerste loper van de 10 km over de streep. Ook hier een loper, die vaak op de middelste podiumplaats staat: Timo de Geus . De atleet uit s'-Gravendeel, was ook al winnaar in 2017. Hij finishte maar liefst 3 minuten sneller dan de nummer Bauke Rietveld van HRR. Erik Scheers uit Duivendrecht kaapte de 3e plaats weg (37.34 min.).

Bij de Dames was Agnes Plantenberg de snelste. De Voorburgse zette in haar eigen stad een tijd neer van 42.17. Mieke Aanen werde tweede in 42.17 voor Wendy Sneekes uit Den Haag. Alle podiumatleten gingen naar huis met een medaille en een fraaie beker.

Na de senioren ging de jeugd onder de 12 jaar vol overgave aan de slag voor hun 2,3 km. Het beste Scholierenteam van de regio was Basisschool Essesteijn (Voorburg), voor Pius X uit Rijswijk en de Maria Bernadetteschool. Bij de jongens won Matthijs van der Meulen in een tijd van 9 minuten. De atleet van Leiden Atletiek wist Spartaan Constantijn Klomp op de atletiekbaan in te halen. Derde werd Roermer van der Wilt. Bij de meisjes was Fleur de Kleijn (basisschool Essesteijn) de snelste. Zij wist onder de 10 minuten te blijven en bleef Eliza van Velthoven (10. 29) en Nyncke Trinthamer (AV Sparta) ruim voor.

Tenslotte werd de 1 km kidsrun gelopen (4 – 8 jarigen). Ook zij begonnen en finishten op de atletiekbaan, al dan niet vergezeld door ouders. De gezellige en laagdrempelige loop werd als erg plezierig ervaren.