Logo hetkrantje-online.nl
Trots laat directeur Mariella Ditmar het vignet zien aan Sinterklaas (Foto: Inge Koot).
Trots laat directeur Mariella Ditmar het vignet zien aan Sinterklaas (Foto: Inge Koot).

Basisschool de Parachute krijgt vignet Gezonde School

  •   490 keer gelezen   Actueel

Voorburg - In aanwezigheid van Sinterklaas en sportwethouder Nadine Stemerdink ontving Mariella Ditmar, directeur van basisschool de Parachute, vanmorgen het vignet Gezonde School. 

Het vignet Gezonde School is een kwaliteitskeurmerk voor scholen die werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen. Na het behalen van minimaal één themacertificaat mag de school zich gedurende drie jaar een Gezonde School noemen. Het is mogelijk om op verschillende thema’s dit keurmerk te behalen. De Parachute heeft zich ingezet voor het thema ‘Bewegen en Sport’. 

De school is bijna twee jaar aan het voorbereiden geweest voor het behalen van het vignet. Op creatieve wijze zijn er in de school manieren gevonden om het bewegen continu onder de aandacht te brengen. “Wanneer de kinderen de trap oplopen kunnen ze de tafels oefenen”, vertelt Mariella. “Lopende naar het toilet leren zij het alfabet.” Daarnaast is er sinds dit schooljaar een vakdocent gymnastiek verbonden aan de school. De leerlingen krijgen nu 2x per week gymnastiek van deze vakdocent.

De 11-jarige Tess is lid van de leerlingenraad. Zij heeft gestreden voor 5 minuten extra tijd voor het buitenspelen. “De pauze was 15 minuten. Wij willen graag in het park spelen en dan is 15 minuten eigenlijk te kort.” In het Corbulo Park is een Krajicek Playground. Deze playground biedt naast een kunstgrasveld en basketbalveld ook een aantal bijzondere toestellen. “Met de vijf minuten extra mag elke klas in de bovenbouw daar twee maal per week spelen.” Om dit voor elkaar te krijgen heeft Tess samen met haar mede raadsleden een echte presentatie moeten houden. “We hadden hiervoor een powerpoint gemaakt”, vertelt Tess trots. 

De school moet aan meerdere criteria voldoen om het vignet te behalen. Bijvoorbeeld een structureel aanbod van beweeg- en sportactiviteiten aanbieden voor leerlingen buiten de lessen bewegingsonderwijs. Hiervoor werkt de school samen met Sport en Welzijn (SenW). Buurtcoach Martijn de Zoete organiseert allerlei leuke en sportieve activiteiten tijdens de buitenschoolse opvang. Hierdoor kunnen leerlingen ontdekken waar hun interesse ligt en een goede keuze maken over welke sport bij hen past. 

Naast aandacht voor bewegen probeert de school ook aandacht te besteden aan voeding. Zo biedt de school driemaal per week fruit aan. In eerste instantie verzorgde de ouderraad het maar inmiddels wordt het geregeld via het EU-schoolfruit project. Deelnemende basisscholen ontvangen 20 weken lang iedere week 3 porties groente en fruit voor alle leerlingen. En dat helemaal gratis dankzij financiering van de Europese Unie. “Het zo leuk te zien dat de kinderen dan ook op die andere twee dagen fruit mee gaan nemen”, vertelt adjunct-directeur Ellen Krenning. 

De school mag het vignet Gezonde School drie jaar voeren. Gezien de leuke ideeën en het enthousiasme van de leerlingen, leraren en directie zullen zij dit vignet meer dan waard zijn.

Meer berichten