Ratten komen af op etenresten in kapotte vuilniszakken (foto: iStock).
Ratten komen af op etenresten in kapotte vuilniszakken (foto: iStock).
nog geen rattenplaag

CDA voor voederverbod om rat te bestrijden

Actueel 569 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Het CDA is blij dat Leidschendam-Voorburg niet geteisterd wordt door een rattenplaag. Eerdere berichtgeving hierover bij Omroep West was voor het CDA reden om vragen te stellen. 

“Uit de antwoorden van het college op onze vragen blijkt dat onze gemeente niet geteisterd wordt door een rattenplaag. Er is zelfs sprake van een daling van het aantal muizen en ratten. We zijn daar tevreden mee”, aldus CDA-fractievoorzitter Ron van Duffelen.

Uit de antwoorden volgt ook dat er wel sprake is van een toename van overlast door ratten in Prinsenhof en Essesteijn. Deze toename wordt veroorzaakt door het onjuist aanbieden van voedselresten en het achterlaten van etensresten in de openbare ruimte. “We kunnen zelf dus heel veel doen om ratten te bestrijden en de overlast van ratten tegen te gaan. Gooi etensresten in een gesloten container en werp geen eten op straat of in het park. Laat eten niet slingeren”, aldus Van Duffelen. Ook winkeliers kunnen een bijdrage leveren door voedsel dat overblijft en nog goed te gebruiken is aan te bieden aan de voedselbank, in ieder geval niet mee te geven om dieren te voederen, maar desnoods terug te sturen naar de leverancier.

Dat het college daarbij ook bereid is om een ‘voederverbod’ in de algemeen plaatselijke verordening op te nemen, doet het CDA deugd. “We hebben om een voederverbod gevraagd en zijn verheugd dat het college dit nu ook voorstelt”, zegt Van Duffelen. Een voederverbod is een laatste middel en een goede stok achter de deur om gedrag te beïnvloeden. “Ratten horen nu eenmaal niet thuis in onze wijken”, aldus CDA-fractievoorzitter Ron van Duffelen.

Uit de krant