Muurschilderingen van Damir Segon en anderen, fietstunnel aan het einde van de Spinozalaan, IJsclubpad (foto: Marian Kokshoorn).
Muurschilderingen van Damir Segon en anderen, fietstunnel aan het einde van de Spinozalaan, IJsclubpad (foto: Marian Kokshoorn).
KUNST IN LEIDSCHENDAM-VOORBURG

Vincent en de Franse zon

Actueel 1.152 keer gelezen

Voorburg - ‘Vincent’ staat er met grote oranje-gele letters boven op de fietstunnel. De letters zweven op een hemelsblauwe achtergrond. Daaronder zonnebloem-versieringen en aan de rechterkant een portret. Je weet natuurlijk meteen om wie het gaat: Vincent van Gogh, de wereldberoemde kunstenaar. 

Door Anne Marie Boorsma

Felle kleuren betoveren je als je door de tunnel fietst. Street Art- kunstenaar Damir Segon schreef het ook groot op de muur: “la couleur”. In het Frans dus. Dat klopt, want pas toen Van Gogh verhuisde naar Frankrijk, verschenen die knallende kleuren in zijn werk. Eerst ging hij naar Parijs, later naar Arles, Zuid-Frankrijk. Daar woonde hij in het beroemde Gele Huis. Kortstondig samen met kunstenaar Paul Gauguin, maar dat was geen succes (iets met een oor…). Segon liet zich inspireren door beroemde werken die Van Gogh er maakte in 1888. Zo zie ik de brug van Arles en een portret van Joseph Roulin, de postbeambte van het station. Van Gogh kwam er regelmatig om zijn schilderijen te verzenden naar zijn broer Theo. Er zijn ook bootjes op het strand bij vissersdorp Saintes-Maries-de-la-Mer aan de Middellandse Zee, waar hij regelmatig te vinden was. Maar er is nog veel meer te zien. Cipressen bijvoorbeeld, die Van Gogh schilderde in Saint-Rémy, waar hij was opgenomen in een inrichting (vanwege dat oor). Maar ook het beroemde ‘Korenveld met kraaien’, dat hij maakte in Auvers-sur-Oise bij Parijs, waar hij zijn laatste adem uitblies. 

Van Gogh schilderde talloze expressieve zelfportretten. Hij hield van onrustige strepen en golvende lijnen. In de tunnel kom je drie zelfportretten tegen. Op de foto ziet u Van Gogh met rond zijn hoofd een stralend brandende zon, geschilderd in oranje, groene en gele strepen. Als een aureool, zoals ook heiligen worden afgebeeld. 

Waarom een Van Gogh- fietstunnel tussen Voorburg en Den Haag? Dat heeft te maken met Van Goghs Haagse achtergrond. Hij werkte er in een kunsthandel op de Plaats 14 en besloot in Den Haag kunstenaar te worden. De Haagse School-kunstenaars waren daarbij een belangrijke inspiratiebron voor hem. Vooral zijn neef, Anton Mauve, van wie hij ook lessen volgde. Mauve liet hem trouwens vallen vanwege Van Goghs relatie met een prostituee, Sien Hoornik. In Leidschendam wandelde Van Gogh graag langs de Vliet, gefascineerd door de bomen die hij vaak schilderde. In een brief aan Theo schreef hij: “ge kent die natuur daar, superbe boomen vol majesteit en sereniteit”. 

Het is een feest om door de tunnel te fietsen die Damir Segon met jongeren uit het Bezuidenhout en Leidschendam-Voorburg schilderde. Een prachtige ode aan één van de grootste kunstenaars ter wereld. 

Voor reacties en informatie over (online) cursussen kunstgeschiedenis en lezingen kunt u terecht op www.annemarieboorsma.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant