Nazaten van de Joodse oorlogslachtoffers bij de zojuist geplaatste Stolpersteine (foto: Michel Groen).
Nazaten van de Joodse oorlogslachtoffers bij de zojuist geplaatste Stolpersteine (foto: Michel Groen). Michel Groen

Struikelstenen voor 42 Joodse oorlogsslachtoffers geplaatst

Actueel 963 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - In de stoep voor 15 woonhuizen in Voorburg, Leidschendam en Den Haag werden maandag 42 Stolpersteine geplaatst. In deze huizen hadden Joodse families gewoond die tijdens de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd werden naar vernietigingskampen van de nazi’s. In totaal waren er 234 Joodse inwoners uit Leidschendam-Voorburg die hun leven verloren tijdens de oorlog.

Deze Stolpersteine dienen als blijvende herinnering aan de vermoorde Joden, waaronder ook veel kinderen. Om deze herinnering levendig te houden, is de Stichting Stolpersteine Leidschendam-Voorburg enkele jaren geleden opgericht. Tot op heden zijn er 101 Stolpersteine in de gemeente geplaatst, en het doel is om jaarlijks tot en met 2025 nog eens 40 stenen te plaatsen.

Stolpersteine of ook wel struikelstenen genoemd zijn bedoeld om de herinnering aan de Joodse oorlogsslachtoffers levend te houden. De naam is ontleend aan het feit dat voorbijgangers het opvallende steentje in de stoep zien en erbij stilstaan om de naam en overige gegevens te lezen. De gedachte hierachter is: ‘Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is.’ Een Stolperstein is een messing plaatje van 10x10 centimeter met daarin gegraveerd naam en geboortedatum, jaar van deportatie en plaats waar de voormalige bewoner is vermoord. Het plaatje is bevestigd op een steentje van hetzelfde formaat. Dat steentje wordt in de stoep voor het laatste woonadres geplaatst. Voor elke weggevoerde en vermoorde bewoner wordt 1 steentje geplaatst. Omdat de Stolpersteine buiten in de straat liggen worden ze ook vuil. Scouting st. Maarten Hildegard uit Voorburg maakt de stenen regelmatig schoon.


De in de stoep aangebrachte Stolpersteine met bloemen van familieleden (foto: Michel Groen).

Sinds een paar jaar is de Stichting Stolpersteine Leidschendam-Voorburg actief. De stichting wil voor ieder huis in de gemeente waar Joodse oorlogsslachtoffers hebben gewoond een Stolperstein plaatsen. Hiermee wordt de herinnering levend gehouden aan misdaden tegen de menselijkheid die de nazi’s de Joden hebben aangedaan. Het project wordt afgesloten in 2025 als het 80 jaar geleden is dat er een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Europa. Alle verzamelde verhalen over het leven van de 234 Joodse oorlogsslachtoffers worden in een boek uitgebracht. 


Michiel van Haersma Buma, oud-burgemeester van Voorburg en voorzitter van de stichting Stolpersteine bij de te plaatsen struikelstenen (foto: Michel Groen).

Het project Stolpersteine wordt gefinancierd door bijdragen van particulieren, gemeente, serviceclubs en fondsen. Zo heeft Rotary Voorburg met een golftoernooi geld ingezameld voor de stichting Stolpersteine. Op donderdag 28 september verzamelden zich 46 golfers op de Haagsche Golfvereniging Leeuwenbergh. De netto-opbrengst van het Charity Golf Toernooi bedroeg, samen met de opbrengst van een veiling, in totaal € 2.400. De veiling bestond uit 12 kavels die leden van Rotary Voorburg belangeloos ter beschikking hadden gesteld. Michiel van Haersma Buma, oud-burgemeester van Voorburg en voorzitter van de stichting Stolpersteine Leidschendam-Voorburg, ontving de symbolische cheque uit handen van Hein Vettewinkel, oud-voorzitter van Rotary Voorburg.

Zie voor meer informatie over de Stichting Stolpersteine Leidschendam-Voorburg: hvvoorburg.zite09.nl/stolpersteine.

De in de stoep aangebrachte Stolpersteine met bloemen van familieleden (foto: Michel Groen).
Michiel van Haersma Buma, oud-burgemeester van Voorburg en voorzitter van de stichting Stolpersteine bij de te plaatsen struikelstenen (foto: Michel Groen).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant