Logo hetkrantje-online.nl

Voorburgs beeld Cruijff naar Johan Cruijff ArenA

  •   keer gelezen   Actueel

Voorburg - Een borstbeeld van Johan Cruijff van de hand van de Voorburgse kunstenaar Guido Sprenkels is aangekocht door Ajax en krijgt een eervolle plek in de Johan Cruijff ArenA.

Sprenkels maakte het beeld van ca. 50 cm hoogte in 2016 en begon er al – zonder daar opdracht voor te hebben gekregen - aan voordat de legendarisch voetballer op 24 maart van dat jaar overleed. Hij werkte er ruim een half jaar aan. Bij gelegenheid van de 71e geboortedag van Cruijff, de Amsterdam ArenA was net veranderd in de Johan Cruijff ArenA, werd Sprenkels uitgenodigd om met het beeld langs te komen. Uiteindelijk hebben ze het beeld van Cruijff, toen hij ongeveer dertig was en zich op de top van zijn carrière bevond, aangekocht. "Het gaat naar de plek waar het hoort", aldus Sprenkels in De Telegraaf.

In Leidschendam-Voorburg staan vier beelden van Sprenkels: Het pas onthulde portret van de koning in het servicecentrum in Leidschendam, de Vrijwilliger bij Theater Ludens, Atlas de gespierde mannentorso in de Herenstraat en de plaquette van Winkler Prins. Naast beelden voor de openbare ruimte, tuinbeelden en klein plastiek, maakt hij vooral ook portretten in brons. Mensen kiezen steeds vaker voor de duurzaamheid van een bronzen portret. Het toont de persoon zoals men hem kent en laat zien hoe de beeldhouwer die persoon ziet.

Meer berichten