Logo hetkrantje-online.nl
<p>Door: Ronald Lamping.</p>

Door: Ronald Lamping.

column

WANDELEN

  •   keer gelezen   Column

Wij wandelen iedere dag. Ongeveer een uur. Lopen, iets anders is verboden. Geen bezoek, geen kapper en winkelen is nóóit een uitje voor me. Ook niet in megalomane Mall.

We wandelden overal. Clingendael of Borneo. Rode plein, Java of Patagonië. Kris kras de wereld over. Ook de vierdaagse? Ziet u míj al lopen met mijn armen omhoog in de Via Gladiola. Tranen biggelend over mijn wangen. Geëmotioneerd in de armen van mijn trotse vrouw? Dacht `t niet. Onze wandelpaden zijn nu gelimiteerd. Rondjes rondom huis. Eentonig, maar noodzakelijk tegen pensioenluiheid. Wat strubbelingen met sneeuw en ijs. Botten nog heel. Geen klagen. Ronald geen klachten? Onmogelijk. Klopt, zo wil ik eens weten of knollen overal op de stoep mogen bouten? Is dat normaal en ben ik weer azijnpisser? Paarden legen hun endeldarm met de kracht van 150 PK. Soort Etna.

In onze buurt, bij tunneltje naar Stompwijk of Zoetermeer, ligt de stoep meermaals over de volle breedte bezaaid met restanten uit het darmkanaal van mister Ed. Dat zijn geen borrelhapjes. Je moet er in slalom omheen. Daarbij blijft die bruine erfenis nog eens weken liggen. Als stilleven van het maag-darm residu. In onze buurt vaker meer hopen narigheid. Die passen niet in zo`n hondenzakje. Misschien in een hele rol vuilniszakken van 60 liter.

Wat zegt onze lokale APV, Algemene Plaatselijke Verordening? Bestaan er regels? Geen idee. Blijft natuurlijk een taak van de ruiters. Die horen die bruine jongens op te ruimen. Maar ja, waar laat je die 15 kilo snoepgoed? Een poepzak? Zou kunnen. Op Gemeente site kan ik niets vinden. Heeft L`dam-V`burg geen chef paardenstront? Geen Boa, Buitengewoon Opsporingsambtenaar Anusafval? Vermoed van niet. Dat brengt me op een ander wandelprobleem. Langs Kostverlorenweg, vanuit rotonde Leidschendam direct rechts onder het tunneltje, is een geplaveid fietspad aangelegd. Richting Driemanspolder.

Prima, ware het niet, dat er geen plaats is voor voetgangers. Dus lopen we over het fietspad. Helaas denken vele wielrenners, dat ze de reïncarnatie zijn van Woutje Wagmans. Ze vliegen je links en rechts met een pestvaart om je oren. Er zijn ook beleefde uitzonderingen. Die heten niet voor niets uitzonderingen.

Er is toch geen deskundigheid “Geografie, planologie en milieu” nodig om te bedenken dat er parallel aan dat fietspad een mogelijkheid voor de vele (!) voetgangers had moeten komen? Enorm veel ruimte naast dat wielrencircuit. Wel meteen tegenover het tunneltje een parkeerplaats aangelegd. Voor wandelaars.

Het blijkt echter vandaar levensgevaarlijk om te wandelen. Op zondag is het zelfs een gekkenhuis. Dan heeft de snelheid op het nieuwe fietspad en omgeving meer weg van een riskante eindsprint op de Champs Elysee.

Prachtig ontworpen Driemanspolder. Fraai recreatiegebied. Maar daar wandelend komen vergt een extra verzekering tegen het peloton pseudo Zoetemelks, die je soms schreeuwend naar de kant krijsen. Daarbij liggen overal rochels. Wij lopen echter graag ín dat nieuwe recreatiegebied. Door de verkeerssituatie erheen noemen we het allang niet meer Driemanspolder.

Wel Driemanskolder!

Meer berichten