Schijvenwerper, 1991, Jos Kaarsemaker, Mgr. Van Steelaan, hoek Prinses Irenelaan Voorburg  (foto: Marian Kokshoorn).
Schijvenwerper, 1991, Jos Kaarsemaker, Mgr. Van Steelaan, hoek Prinses Irenelaan Voorburg (foto: Marian Kokshoorn).
KUNST IN LEIDSCHENDAM-VOORBURG

De schijvenwerper

Cultuur 1.006 keer gelezen

Voorburg - Langs de trambaan van lijn 2 op de middenberm van de Mgr. Van Steelaan, staat tussen de bomen een donkergrijs geverfde, iets gekromde pilaar. Daar zitten drie oranje schijven aan vast die doen denken aan sjoelschijven. Maar ze zijn veel groter en net als de pilaar gemaakt van staal. In de verte zou je in dit beeld een menselijk figuur in beweging kunnen zien.

Door Anne Marie Boorsma

Door het drukke verkeer en de geparkeerde auto’s langs beide kanten van de weg valt dit wonderlijke beeld op die groenstrook niet eens zo op. Het beeld bestaat uit vier delen. In het verlengde van de gebogen pilaar zie je namelijk drie masten van de bovenleidingen waaraan ook een schijf bevestigd zit. Deze hangen er schuin aan vast en bij iedere mast op een andere manier.

De gebogen pilaar met drie schijven doet een beetje aan een persoon denken die zich iets vooroverbuigt. De schijven zijn zo gerangschikt dat je de onderste als een heuppartij, de middelste als een schouder en de bovenste als een vooruitstekend hoofd zou kunnen zien. Dat doet me denken aan de ontwerpen die Bauhaus-kunstenaar Oscar Schlemmer in de jaren twintig van de vorige eeuw maakte voor zijn ‘Triadisches Ballett’. Schlemmer hulde zijn dansers in pakken van bollen, kegels en kubussen. In combinatie met de drie masten met één schijf kan je ons kunstwerk dan met enige fantasie bekijken als iemand die (sjoel)schijven naar voren strooit. De titel van dit kunstwerk luidt dan ook ‘schijvenwerper’.

Dit vierdelige kunstwerk werd in 1991 geplaatst in opdracht van de HTM. Aanleiding was de verlenging van tramlijn 3 door Voorburg. De maker, Jos Kaarsemaker (Wervershoof 1952), doorliep nadat hij MTS-bouwkunde in Alkmaar had afgerond, de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam (nu de Willem de Kooning Academie), afdeling ruimtelijke vormgeving. Hij werkte bij het bureau archeologie van de Gemeente Rotterdam, waar hij ruimtelijke tekeningen maakte. De kunstenaar werkt voornamelijk abstract en gebruikt als materiaal het liefs hout, metaal en steen. Vaak een combinatie daarvan. Hij exposeert in binnen-en buitenland.

Als een beeld op een sokkel staat, dan weet je dat je met een kunstwerk te maken hebt. In de moderne kunst word je nog wel eens verrast als kunst helemaal opgaat in de omgeving. Dat is ook zo met deze ‘Schijvenwerper’. De masten hebben een functie, maar zijn tegelijkertijd onderdeel van het kunstwerk. De kunstenaar bracht hier een ode aan de HTM-personenvervoer, dat ons zo veilig mogelijk van plek A naar B brengt. Dan kunnen we onze auto wat vaker laten staan. 

Voor reacties en informatie over (online) cursussen kunstgeschiedenis www.annemarieboorsma.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant