Zonder titel, Auke de Vries, 2023, Prinses Beatrixlaan, in vijver Park070, Voorburg ( foto: Marian Kokshoorn).
Zonder titel, Auke de Vries, 2023, Prinses Beatrixlaan, in vijver Park070, Voorburg ( foto: Marian Kokshoorn).
KUNST IN LEIDSCHENDAM-VORBURG

Een klimpartij op het water

Cultuur 1.001 keer gelezen

Voorburg - Het valt op, het 13 meter hoge metalen beeld in het water bij Park 070 in Voorburg. Dat komt door de vrolijke opeenstapeling van aan elkaar gelaste kleurige kegels, bollen, cilinders, vlaggen en buizen. Hier en daar steken er ook sprieten uit. Het is een typische Auke de Vries (1937).

Door Anne Marie Boorsma

De beroemde kunstenaar vertelt erover in een YouTube filmpje. De Vries heeft het over vormen die als het ware naar boven klimmen. ‘Elkaar verdringen, duwen en elkaar de tent uit vechten. En dan bovenop verschijnt er tenslotte een tovenaarshoed.’ Het is te hopen dat die hoed wat rust in de tent brengt. Bij De Vries’ uitleg moet ik denken aan klassieke mythologische taferelen die gaan over vechtende titanen of ruziënde geliefden en over historische veldslagen met veel geweld. Maar dit kunstwerk is modern.

Ons abstracte beeld heeft geen titel en werd in de zomer van 2023 onthuld. We zien geen herkenbare vormen maar kunnen er net als de kunstenaar verhalen in zien. Dat deed de beroemde abstracte kunstenaar Wassily Kandinsky (1866-1944) ook. Naast schilder was Kandinky docent en een belangrijk kunsttheoreticus. Zo schreef hij over vormen die bepaalde emoties oproepen. Driehoeken vond hij agressief en dynamisch. Cirkels waren vriendelijk en harmonieus. Ook over kleuren had hij zo zijn ideeën. Hij verbond er bepaalde geluiden aan. Geel vond hij een beetje ordinair en het geluid dat daarbij hoorde was kwetterend. Paars was voor hem een spirituele kleur, waaraan hij orgeltonen verbond.

Maar ook zonder verhalen of grootse en meeslepende emoties kan een abstract kunstwerk aanspreken. Het leuke van dit beeld is dat de omgeving zo meedoet. Als het bewolkt is steken de kleuren mooi af. Als het zonnig is wordt het beeld nog zonniger. De weerspiegeling in het water vormt als het ware een tweede beeld, maar dan met golfjespatroon. Dan lijkt het te bewegen, zoals een kinetisch kunstwerk van Jean Tinguely. Maar het doet me ook denken aan vrolijke mobiles van de Amerikaanse kunstenaar Alexander Calder (1898-1976) die in de jaren ‘50 en ‘60 populair was.

Auke de Vries doorliep de Haagse academie en was aanvankelijk schilder en graficus. In de jaren zeventig ging hij beeldhouwen. Hij ontving vele prijzen, zoals de Ouborgprijs en de Haagse Cultuurprijs. Zijn werk is te zien in veel Europese steden. 

Park070 is gebouwd op de plek van het voormalige CBS-kantoor. In 1973 had De Vries er een kunstwerk voor gemaakt: zeven keramische boomstammen. Hij maakte dit nieuwe kunstwerk in samenspraak met BPD Bouwfonds.

Voor reacties en info over cursussen kunstgeschiedenis: www.annemarieboorsma.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant